Kosovo proslavlja Dan Evrope uprkos nedostatku perspektive

Kosovo proslavlja Dan Evrope uprkos nedostatku perspektive

Uprkos nedostatku jasne perspektive u pogledu integracije u evropsku porodicu, Kosovo je jedina zemlja u regionu i Evropi koja slavi 9. maj. Ovaj dan je čak i neradni dan.

Iako su građani Kosova najizolovaniji ljudi u regionu, za njih Evropa i dalje predstavlja slobodu, demokratiju, humanizam, kulturne i političke vrednosti.

Zamenik šefa kancelarije EU u Prištini, Riccardo Serri kaže da je Dan Evrope od posebne važnosti ove godine jer će krajem meseca biti održani izbori za Evropski parlament.

“Želimo da istaknemo značaj ekonomskog razvoja i pomoć koju želimo da ponudimo Kosovu. Ekonomija će biti u fokusu naših aktivnosti do 20. juna, a kampanja će se zvati “Hajde da razgovaramo o ekonomiji”, rekao je predstavnik kancelarije EU na Kosovu.

Stručnjaci za politička pitanja kažu da Kosovo proslavom ne može obeležiti bilo kakav napredak na putu ka integraciji u EU. Profesor evropskog prava, Llokman Murtezani kaže da institucije Kosova moraju učiniti više jer sama želja da se bude deo EU nije dovoljna.

“Neke zemlje članice EU još nisu priznale nezavisnost Kosova. Mi smo jedina zemlja u regionu kojoj nije odobrena vizna liberalizacija. Šta slavimo? Naše propuste? Ne mislim da je ovo vreme za slavlje. Umesto toga, treba da se fokusiramo na naše zadatke”, kaže Murtezani. / ibna /