Kosovo: Prva pošiljka vakcina AstraZeneca protiv Covid-19 iz programa COVAX stigla u nedelju

Kosovo: Prva pošiljka vakcina AstraZeneca protiv Covid-19 iz programa COVAX stigla u nedelju

Prva pošiljka vakcina protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca stigla je na Kosovo u nedelju popodne i vakcinacija će početi narednih dana.

Kosovo je primilo 24.000 doza vakcine AstraZeneca kroz program COVAX i vlasti će  započeti vakcinaciju zdravstvenih radnika i ugrožene populacije.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da će dolazak prve serije vakcina spasiti živote. „Ovo je mala pošiljka, ali daje našoj zemlji puno nade da ćemo uspeti da spasimo živote, posebno medicinskog osoblja i ranjivih kategorija stanovništva“, rekao je Kurti za medije na prištinskom aerodromu gde su on i ministar zdravlja Arben Vitia čekali dolazak vakcina.

 

Kurti je rekao da je Kosovo izgubilo vreme u procesu dobijanja vakcina, ali je dodao da je došlo vreme za akciju i vakcinacija će početi bez odlaganja. Kurti je zahvalio Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji što su glavni donatori saveza GAVIC COVAX.

Ministar zdravlja rekao je da će Kosovo vakcinacijom pokrenuti novu fazu borbe protiv pandemije. Rekao je da je razgovarao o programu vakcinacije sa nadležnim ministarstvima i da će započeti vakcinaciju ove nedelje.

Američki ambasador na Kosovu Philip Kosnett, koji je bio na prištinskom aerodromu, pozdravio je dolazak prvih vakcina. „Drago mi je što sam bio tamo kada su večeras stigle prve kosovske vakcine. Sjedinjene Države su ponosni saradnici multinacionalne inicijative Covak. „#TogetherVeCan #Vaksinohu“, napisao je Kosnett na Tvitteru.

Riccardo Serri, zamenik šefa kancelarije EU na Kosovu, rekao je da je taj dan označio početak kraja COVID-19 na Kosovu, dok je britanski ambasador Nicholas Abbott rekao da se nada da će proces vakcinacije uskoro biti sproveden.

Na Kosovo će iz mehanizma COVAX  stići 100.800 doza vakcina AstraZeneca. Broj novih slučajeva COVID-19 na Kosovu porastao je poslednjih nedelja. U nedelju je zabeleženo 914 novih slučajeva, najveći broj infekcija u jednom danu 2021. godine.

Od marta 2020. godine, kada su potvrđeni prvi slučajevi, Kosovo je zabeležilo 87.981 slučaj COVID-19 i 1.840 smrtnih slučajeva.

Kosovske vlasti odobrile su program vakcinacije u tri faze: u prvoj fazi vlasti će vakcinisati zdravstvene radnike, pacijente staračkih domova, građane starije od 80 godina i one koji imaju hronične bolesti. Druga faza biće fokusirana na prosvetne radnike, one koji upravljaju borbom protiv pandemije i kategoriju od 65 do 79 godina. U trećoj fazi država će vakcinisati 50% stanovništva. / Ibna