Kosovo: Prvo liberalizacija viznog režima a dijalog nakon toga

Kosovo: Prvo liberalizacija viznog režima a dijalog nakon toga

Kosovski predsednik Hashim Thaci, obraćajući se medijima nakon sastanka u utorak sa specijalnim izaslanicima Emmanuelom Bonneom i Jen Hecker, iz Francuske i Nemačke, naglasio je da će se Kosovo zalagati za pregovore sa Srbijom tek nakon što kosovski građani dobiju liberalizaciju viznog režima za države Šengen zone.

„Upravo sam bio domaćin sastanka sa izaslanicima nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emmanuela Macrona. Razgovarali smo o nedavnim dešavanjima na Kosovu, Zapadnom Balkanu i perspektivama regiona“, rekao je Thaci medijima nakon sastanka.

„Želio bih naglasiti da, nažalost, danas nismo čuli ništa o viznoj liberalizaciji; da nisam pokrenuo ovo pitanje, o njemu se uopšte ne bi razgovaralo, a to ima puno veze sa činjenicom da je EU spremna za viznu liberalizaciju već duži niz godina“, rekao je kosovski predsednik i dodao da je to nepravedna odluka, jer je zemlja ispunila sve kriterijume potrebne za liberalizaciju viznog režima.

„Ispunili smo uslov o demarkaciji ratifikovanjem sporazuma sa Crnom Gorom u Parlamentu, a oni i dalje nerado stavljaju pitanje viza na dnevni red. Mislim da bi ovo trebao biti poziv za buđenje; nema drugog načina za napredak, ali EU mora biti jasna i iskrena u razlozima kašnjenja odluke o vizama“, rekao je Thaci.

Thaci je također napomenuo da je izaslanicima iz Francuske i Nemačke rekao da EU prvo treba pristupiti liberalizaciji viznog režima i kasnije tražiti dijalog. „Moj stav je bio jasan; EU bi prvo trebalo da odluči o vizama, a zatim da razmotri da li mogu da promovišu dijalog. Ali koliko vidim, EU je potpuno nespremna za ovo drugo [dijalog]”. / ibna