Kosovo: Prvostepeni sud osudio bivšeg pripadnika ISIL na četiri godine zatvora

Kosovo: Prvostepeni sud osudio bivšeg pripadnika ISIL na četiri godine zatvora

Prvostepeni sud u Prištini osudio je Agona Misina na četiri godine zatvora zbog krivičnog dela „organizovanje i učestvovanje u terorističkim grupama“, prenosi „Zakletva na pravdu“.

Prema optužnici, „namerno je, kao i unapred pripremio, 24. jula 2015. godine napustio teritoriju Republike Kosovo preko graničnog prelaza Hani I Elezit, te je otišao na teritoriju Republike Severna Makedonija i kontaktirao pristalice terorističke organizacije ISIS. Zatim je, nepotvrđeno u avgustu 2015. godine, falsifikovanim pasošem na ime osobe iz Skoplja, preko Grčke, autobusom otputovao do Istanbula, a odatle do sirijske državne granice”.

Prema optužnici, on se pridružio militantnoj grupi ISIS. Kurdske snage u Siriji su ga uhapsile 26. jula 2017. i tu je ostao do 19. aprila 2019. godine.

Tri dana pre izricanja kazne, priznao je krivicu.

Agon Misini jedna je od 110 osoba koje su se vratile na Kosovo u aprilu ove godine u vladinoj akciji koju su podržale Sjedinjene Države.

Od povratnika 32 su žene, 74 dece i 4 muškarca. Odmah po povratku muškarci su odvedeni u zatvor dok su vlasti započele istragu o 32 žene. Za neke od njih se sada podižu optužnice, a najmanje jedna je osuđena na uslovnu kaznu.

Još uvek se u zonama sukoba, prema podacima kosovske policije, nalazi 30 boraca, 49 žena i osmoro dece ./ibna