Kosovo: Samoopredelenje će mirnim mitingom proslaviti 15. rođendan i 21. godišnjicu oslobođenja Kosova

Kosovo: Samoopredelenje će mirnim mitingom proslaviti 15. rođendan i 21. godišnjicu oslobođenja Kosova

Pokret Vetevendosje (Samoopredelenje) u petak od 17 sati organizuje javni skup na centralnom trgu glavnog grada Kosova, Prištini.

Prema opozicionoj stranci koju predvodi Albin Kurti, skup će se održati povodom proslave 21. godišnjice oslobađanja Kosova i rođendana Pokreta. Prema izvorima iz Vetevendosje, očekuje se da će ovom događaju prisustvovati oko 15.000 ljudi.

„12. juna, dan oslobođenja Kosova, slavimo rođendan Vetevendosje. Na 21. godišnjicu oslobođenja, na 15. godišnjicu osnivanja Vetevendosje, okupit ćemo se na prištinskom trgu Skenderberg u 17:00 sati, poštujući preporuke zdravstvenih vlasti u pogledu socijalne distance“, navodi se u saopštenju pokreta Vetevendosje.

Vođa ovog pokreta Albin Kurti u televizijskoj poruci svojim pristalicama pozvao ih je da poštuju socijalnu distancu i poručio da će današnji skup biti miran.

Vlada formirana pod vođstvom Vetevendosje uz učešće LDK-a, parlament je izglasao 25. marta nakon predloga za smenu koju je podnela vladajuća stranka LDK, a zamenila ga je koaliciona vlada pod vodstvom LDK lidera Avdullaha Hotija./ ibna