Kosovo se plaši ruskog uticaja

Kosovo se plaši ruskog uticaja

Kosovske institucije plaše se ruskog uticaja i sve većeg prisustva agenata ove države u celom regionu.

Pre nekoliko dana primećeno je prisustvo ruskog novinara Andreja Kondrashova, poznatog po bliskim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kondrashov i tim od 5 ljudi stigli su juče Kosovo redovnim letom na aerodrom Adem Jashari sa šengenskom vizom a posetu je navodno odobrilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kosovska policija ih je privela zbog razgovora o njihovoj poseti Kosovu. Andrej Kondrashov je rekao da je svrha njegove posete Kosovu snimanje dokumentarnog filma o susretima Amerikanaca i Rusa na Kosovu, ali sumnja se da on „pod maskom novinara namerava da prikupi osetljive informacije, koje mogu potkopati bezbednost Republike Kosovo “.

Kosovski mediji izveštavaju da su primećene i druge aktivnosti ruskoh agenata. Među nekolicinom Srba koji su u četvrtak marširali u Gračanici da podrže pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori bila su njih trojica.

Jedan od njih došao je sa posebnim zadatkom da podstakne nemire na Kosovu. Vlasti na Kosovu su takođe svesne prisustva ovih članova ruskih obaveštajnih struktura.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj rekao je da institucije moraju biti spremne da odgovore na izazove, poput ruskog uticaja na Balkanu, jer su prema njemu sloboda i teritorijalni integritet od presudne važnosti za zemlju.

„Moramo biti sposobni da odgovorimo na izazove, poput protezanja ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu putem hibridnih pretnji. Vrednosti slobode i teritorijalnog integriteta su nam ključne i spremni smo za svaki izazov “, rekao je Haradinaj.