Kosovo: Sjedinjene Države i EU će vršiti pritisak na Kutrija da uđe u dijalog, tvrdi Caplan

Kosovo: Sjedinjene Države i EU će vršiti pritisak na Kutrija da uđe u dijalog, tvrdi Caplan

Evropska unija i Sjedinjene Države izvršiće pritisak na kosovskog premijera Albina Kurtija da uđe u bezuslovni dijalog sa Srbijom, rekao je za Radio Slobodna Evropa Richard Caplan, profesor međunarodnih odnosa na Oksfordskom univerzitetu.

Takođe je izrazio posimizam da će dijalog brzo dati rezultate, zbog trenutne pozicije strana. Dodao je da na osnovu trenutne situacije postoji mogućnost da dijalog traje u nedogled, kao u slučaju Kipra ili između Izraelaca i Palestinaca.

„Pitanje je: da li će biti dijaloga? Verujem da postoji pritisak na (kosovskog premijera Albina) Kurtija i Srbiju da nastave pregovore. Mislim da postoji mogućnost da će započeti, ali nisam previše optimističan u pogledu rezultata koji mogu da proizvedu. U stvari, Kurti je smanjio nivo čekanja, jer je sugerisao da nije realno fokusirati se na konačni sporazum, već se fokusirati na konkretne stvari poput pitanja nestalih osoba. Mislim da je ovo pravac u kojem se može postići određeni napredak, ali s obzirom na prirodu i obim razlika između dve strane, mislim da će biti veoma teško preći na suštinska pitanja“, rekao je on.

Takođe je rekao da je nevođenje dijaloga ćorsokak i situacija koja može trajati u nedogled.

Caplan je dodao da mora postojati pritisak na stranke da postignu napredak.

„Imamo primere takvih situacija, na primer pregovore na Kipru između kiparskih Turaka i kiparskih Grka. Njihovi pregovori traju dugo. Zatim pregovori između Izraelaca i Palestinaca, koji takođe traju decenijama. Stoga se ne može isključiti mogućnost da će ovaj (Kosovo-Srbija) dijalog trajati neograničeno u budućnosti. Međutim, verujem da je ovaj slučaj drugačiji po tome što će biti vršen veliki pritisak na stranke da postignu napredak. Jedan od aspekata za kojeg se svi nadaju da će napraviti promenu je pristupanje Srbije Evropskoj uniji i preduslov za normalizaciju odnosa sa Kosovom. Ovo bi mogla biti prekretnica. Ali trenutno gledam u budućnost, nisam previše optimističan.“

Takođe je dodao da će biti velikog pritiska na Kurtija da povuče uslove koje je postavio, jer su to novi uslovi koje prethodni lideri Kosova nisu postavili da razvijaju dijalog sa Srbijom.

„Stoga verujem da će na Kurtija biti pritiska iz Evropske unije i administracije američkog predsednika Joea Bidena da bezuslovno nastave dijalog. Verujem da će bolja koordinacija biti rezultat ove saradnje. Nije bilo dovoljno koordinacije između administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa i Evropske unije. Na neki način, Trampova administracija je delovala jednostrano – ali ne i protiv – ciljeva i težnji Evropske unije. Verujem da će Bajdenova administracija biti osetljivija na važnost koordinacije. Međutim, razlika leži u činjenici da ovo pitanje nije visoki prioritet za Bajdenovu administraciju, ali je i dalje važno. Američka vlada je već izjavila da je važno rešiti ovo pitanje. Verujem da imaju veće prioritete, uglavnom unutrašnje, u bavljenju pandemijom i ekonomskim oporavkom, ali i spoljne, poput nastavka dijaloga sa Iranom, posle Kine i Rusije. Verujem da ova pitanja imaju prednost u odnosu na Kosovo. To neće biti toliko važno za Sjedinjene Države koliko za Evropu, ali biće više napora da zajednički radimo u tom pravcu“, rekao je Richard Caplan za Radio Slobodna Evropa. /ibna