Kosovo: Srbi o COVID-19 izveštavaju Beograd

Kosovo: Srbi o COVID-19 izveštavaju Beograd

U oblastima Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, za sada nisu potvrđeni slučajevi zaraze COVID-19. Do sada je provereno 27 sumnjivih slučajeva s uzorcima koji su upućeni u Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ u Beogradu.

Ovo je Radio Slobodnoj Evropi rekao epidemiolog Instituta za javno zdravlje iz Severne Mitrovice, Aleksandar Antonijević.

Zdravstvene strukture u kosovskim oblastima sa srpskkom većinom deluju u okviru srpskog zdravstvenog sistema, a strukture postoje u Gračanici, Gnjilanu, Štrpcu i drugim mestima, kaže Antonijević.

Imamo stručnjaka za zarazne bolesti, imamo karantinske jedinice i u stalnoj smo komunikaciji. Cela teritorija Kosova, gde god ima Srba, je pokrivena.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko uzoraka za testiranje, ali on takođe preporučuje da se testovi koriste štedljivo, jer nije poznato kako će se situacija dalje razvijati.

Direktor Kliničkog bolničkog centra Severna Mitrovica, Milan Ivanović, potvrdio je istom radiju da je u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu epidemiološka situacija stabilna i zdravstveni radnici spremni da ispune svoje obaveze u lečenju obolelih.

Napomenuo je da već imaju „nekoliko respiratora“, dok Klinika za infektivne bolesti ima 16 kreveta za hospitalizaciju, sa dobrim uslovima za izolaciju. Prema njegovim rečima, srpski pacijenti sa Kosova biće upućeni u specijalizovane klinike u Srbiji, Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

„Imamo potrebnu zaštitnu opremu, lekove, imamo i karantinska odelenja, neophodna vozila hitne pomoći i u okviru našeg zdravstvenog sistema radimo u skladu sa procedurama i uputstvima naših nadležnih organa u Beogradu“, nastavio je Ivanović.

„U kontaktu smo sa njima, sprovodimo neophodne mere i radnje za lečenje pacijenata kada se to može uraditi u kontekstu samoizolacije. Ali, to se može učiniti i u bolnici, i naravno, imamo centre i klinike tercijarne nege, odeljenja za infekcije, klinike za infekcije“, rekao je Ivanović.

Na pitanje da li postoji saradnja sa kosovskim zdravstvenim sistemom, Ivanović je napomenuo da nema direktne komunikacije i nikakvog kontakta, već da se svi podaci objavljuju putem Odeljenja za javno zdravlje.

„Naravno da postoje neki kontakti preko ovih institucija i naravno preko Svetske zdravstvene organizacije ili na nekom višem nivou“, primetio je Ivanović.

U opštini Štrpce uspostavljen je mešoviti krizni centar za borbu protiv koronavirusa.

Pacijenti kojima je potrebna hospitalizacija koja pripada srpskoj zajednici biće upućeni u Severnu Mitrovicu, dok će oni iz albanske zajednice biti upućeni u Prištinu, rekao je direktor Doma zdravlja Saša Krstić.

„Kod nas nema segregacije, ali pacijenti srpskog porekla obično se šalju u Mitrovicu, jer tamo postoji Odeljenje za javno zdravlje i po potrebi se šalju na klinike za infektivne bolesti u Srbiji. Albanski pacijenti se šalju u Prištinu jer tamo imaju svoju kliniku za zarazne bolesti“.

„Kada je reč o mešovitom okruženju, moramo raditi ovako. Ovde ne pravimo razliku po tom pitanju i u našem je najboljem interesu da na našoj teritoriji i u našoj opštini nema epidemioloških problema“, rekao je Krstić.

Ukupan potvrđeni broj osoba zaraženih COVID-19 do 22. marta na Kosovu je 31, pri čemu je zabeležen i jedan smrtni ishod./ibna