Kosovo: Srpska lista pobedila na izborima u Severnoj Mitrovici

Kosovo: Srpska lista pobedila na izborima u Severnoj Mitrovici

Kandidat Srpske liste Milan Radojević pobedio je na vanrednim opštinskim izborima u srpskoj opštini Severna Mitrovica.

Prema Centralnoj izbornoj komisiji Kosova (CIK), Radojević je osvojio oko 89% glasova. Radojević je izabran za gradonačelnika nakon ostavke lidera ove stranke Gorana Rakića iz Severne Mitrovice koji se pridružio kosovskoj vladi kao potpredsednik vlade i ministar lokalne uprave.

Na izborima u Severnoj Mitrovici, kandidat Pokreta Samoopredelenje (Vetevendosje) Erdem Atic osvojio je 3,68% glasova, dok je kandidat Demokratske partije Kosova (PDK) sledio sa 3,54%. Severnu Mitrovicu naseljavaju uglavnom Srbi.

Predsedavajuća Centralne izborne komisije (CIK) Valdete Daka saopštila je da je, prema ranim rezultatima na izborima za gradonačelnika u Podujevu i Severnoj Mitrovici, Spetim Bulić pobedio u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. Bulić, kandidat Pokreta Samoopredeljenje, osvojio je 51,64% glasova i, nakon 19 godina vladavine Demokratskog saveza Kosova, opština je promenjena.

Prema Daki, Radojević sa Srpske liste pobedio je sa 89%, dodajući da je izborni proces sproveden pravilno i bez izveštaja o nepravilnostima u glasanju.

Predsednik LDK u Podujevu Agim Veljiu priznao je na konferenciji za štampu da su izgubili mesto gradonačelnika Podujeva.

NVO Demokratija na delu (DnD), koja nadgleda izborni proces u opštinama Podujevo i Severna Mitrovica, generalno procenjuje da se izborni proces do sada odvijao bez incidenata ili nepravilnosti koje bi mogle da potkopaju integritet procesa.

Petar Petković, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, čestitao je Milanu Radojeviću izbor za gradonačelnika Severne Mitrovice i Srpske liste na još jednoj ubedljivoj pobedi severne Srbije i pokazanom jedinstvu.

Petković je rekao i da je srećan jer je time politika Srbije na Kosovu i Metohiji postala pobednička i ponovo je dobila ubedljivu podršku naroda.

„Srpski narod u Severnoj Mitrovici na Kosovu potvrdio je tako svoju nepokolebljivu želju da ostane i opstane na Kosovu i Metohiji, što će u potpunosti podržati predsednik Aleksandar Vučić i srpska vlada“, rekao je Petković.

Primetio je da su glasanjem za kandidata Srpske liste i naši sunarodnici u Kosovskoj Mitrovici potvrdili podršku ideji srpskog političkog jedinstva na Kosovu i Metohiji, prepoznavši u Srpskoj listi politički “kišobran” države.

„Severna Mitrovica je jedino urbano okruženje na Kosovu i Metohiji u kojem danas Srbi čine većinu, i stoga je i biće i dalje ključni politički centar i oličenje našeg obrazovnog i zdravstvenog sistema“, zaključio je Petković. / ibna