Kosovo: Stranke reaguju na tehnički dijalog, Hoti kaže da to ne postoji

Kosovo: Stranke reaguju na tehnički dijalog, Hoti kaže da to ne postoji

Kosovski premijer Avdullah Hoti ponovio je u postu na Facebooku da neće biti tehničkog dijaloga između Kosova i Srbije.

“Biće dijaloga samo za konačne sporazume o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa između dve zemlje”, napisao je Hoti.

Izjava Hotija usledila je nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa Hotijem u Briselu rekao da razgovori sa kosovskim premijerom Avdullahom Hotijem nisu bili laki.

“Razgovori o nestalim i raseljenim biće nastavljeni sledeće srede na tehničkom nivou”, najavio je Vučić.

„Pre nekoliko dana, premijer je naglasio da je Hotijeva Vlada pre mesec dana uklonila iz rasprave pitanje teritorijalnog integriteta Kosova, o kome više niko ne pominje“.

„Ovo će biti sporazum koji će Kosovu dati ono što zaslužuje; da bude ravnopravan i integrisan u veliku evroatlantsku porodicu. Narod Kosova to treba “, napisao je Hoti.

Nastavak procesa tehničkog dijaloga u Briselu bio je suočen sa skepticizmom od strane opozicije, ali i predsedništva i Hašima Tačija.

Bivša pregovaračica tehničkog dijaloga između Kosova i Srbije i bivša ministarka dijaloga Edita Tahiri primetila je da bi pokretanje novog tehničkog dijaloga moglo da odloži proces postizanja konačnog sporazuma.

„Bojim se da bi ono što je najavljeno kao tehnički dijalog za ovu nedelju moglo uspostaviti ovaj proces u narednih deset godina, a ovaj pristup ne donosi trajni mir i stabilnost ni u regionu ni u odnosima dve zemlje“, prokomentarisala je Tahiri na radiju Slobodna Evropa.

„Sada moramo da radimo na konačnom sporazumu i u okviru sporazuma možemo da se bavimo pitanjima koja se nazivaju tehničkim, ali koja su veoma važna, kao što su ratne reparacije, sukcesija, podela imovine i još mnogo toga. Ali ako se tehničke karakteristike vrate i postigne se konačni dogovor, to rizikuje da se proces ostavi otvoren u nedogled“, rekao je Tahiri.

Šef Kancelarije predsednika i savetnik predsednika Hashima Thacija, Bekim Collaku, rekao je da bi cilj dijaloga sa Srbijom bio konačni sporazum uz obostrano priznavanje, a ne ponavljanje tehničkog dijaloga koji vodi Evropska unija.

Kako on tvrdi, tehnički dijalog je osmišljen tako da opravda otvaranje više poglavlja za članstvo Srbije u EU, a Kosovo ostavi izolovano i njegov status quo nepromenjen.

Stručnjak za političke procese, Donika Emini, opisuje mogućnost nastavka tehničkog dijaloga kao pogrešnu strategiju Evropske unije.

„Da pokrenemo tehnički proces, nadajući se da će nam to doneti nešto političko, čak i sa takvim elitističkim politikama, mislim da to nije strategija koju treba slediti. Ne treba da započinjemo sa tehničkim procesom gde bismo mogli izgubiti možda još deset godina govoreći o stvarima koje nisu važne, odnosno o stvarima koje ne dovode do kraja ovog bilateralnog sukoba između Kosova i Srbije“, rekla je Emini za Radio Slobodna Evropa. / ibna