Kosovo: Tači se danas izjašnjava o krivici pred Specijalnim sudom

Kosovo: Tači se danas izjašnjava o krivici pred Specijalnim sudom

Bivšu predsednik Kosova,   i jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hašim Tači, danas će se prvi put pojaviti pred pretpretresnim sudijom Specijalne komore Kosova, kako bi bio obavešten o optužnici i izjasnio se o krivici.

Tači, koji je uhapšen u Prištini i prebačen u Hag 5. novembra, zatražio je da se pojavi na sudu pre 10. novembra, prema sudskim dokumentima, ali bez preciziranja razloga. Sud je prihvatio zahtev i on će se pojaviti na ročištu u 15:00 (po lokalnom vremenu).

Hašima Tačija na sudu će zastupati advokat Dennis Hopper, koji je već predao sudu niz zapažanja čiji je sadržaj trenutno poverljiv.

U svom prvom pojavljivanju pred sudom, Tači će saslušati optužnicu u kojoj su, zajedno sa Kadrijem Veselijem, Jakupom Krasniqijem i Redžepom Selimijem, optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tada će ga sudija pozvati da se izjasni krivim ili nevinim po navodima optužnice. Tači može da odluči odmah ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Na početku ovog saslušanja, službeni fotograf imaće pravo da fotografiše Tačija, a građani će moći da gledaju ročište na web stranici Specijalnih komora.

Pored Tačija, danas će se prvi put pred sudijama pojaviti i Jakup Krasniqi, dok će se Kadri Veseli i Redžhep Selimi o krivici red Komorom izjasniti u utorak ujutro, odnosno popodne.

Tužilac Jack Smith njih četvoricu tereti za ratne zločine, uključujući oko 100 ubistava Srba, Roma, Albanaca i njihovih političkih protivnika. / Ibna