Kosovo: Tači, Veseli, Krasnići i Selimi optuženi na 43 000 stranica materijala

Kosovo: Tači, Veseli, Krasnići i Selimi optuženi na 43 000 stranica materijala

Specijalna komora u Hagu zakazala je prvo saslušanje četvorice pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova tokom kojeg je najavljeno 43.000 stranica dugog istražnog materijala, uključujući izveštaje, izjave svedoka, fotografije i audiovizuelni materijal u trajanju dužem od 20 sati.

Bivši zvaničnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veseli i Redžep Selimi optuženi su za učešće u zajedničkoj vojnoj operaciji tokom sukoba na Kosovu i Metohiji od marta 1998. do septembra 1999. godine, zločine protiv čovečnosti i mnogih drugih zločina prema Srbima, Romima i političkim protivnicima lidera OVK.

Novo ročište, kako je najavljeno, održaće se sredinom decembra.

Ben Emerson, advokat Kadri Veselija, zatražio je još jedno saslušanje pre roka, tokom kojeg mora da se razmotri zahtev odbrane za puštanje optuženog.

Na današnjem ročištu, kako je utvrđeno Poslovnikom suda, razgovarano je o pitanjima vezanim za komunikaciju između tužilaca i okrivljenih i izvođenje dokaza.

Izvori bliski istražiteljima EULEKS-a izveštavaju da četvorica optuženih ne bi mogli da se brane sa slobode, jer je „sud procenio da postoji mogućnost da utiču na svedoke i proces suđenja“.

Isti izvor tvrdi da je većina svedoka pod zaštitom po nalogu Suda i da se nalaze na nepoznatim lokacijama. / ibna