Kosovo: Thaci i Cakaj reafirmisali čvrsto partnerstvo između Albanije i Kosova

Kosovo: Thaci i Cakaj reafirmisali čvrsto partnerstvo između Albanije i Kosova

Albanski zamenik ministra za Evropu i inostrane poslove Gent Cakaj boravi u zvaničnoj poseti Kosovu gde se sastao sa predsednikom Hashimom Thacijem.

Tokom sastanka, njih dvojica su potvrdili izuzetne, bratske odnose između Albanije i Kosova. Takođe su naglasili važnost konkretnog strateškog partnerstva između Albanije i Kosova kao modela za podsticanje regionalne saradnje.

Predsednik Thaci je pohvalio Cakakov dosadašnji rad na mestu šefa albanske diplomatije, ističući: „Mislim da je ministar Cakaj zaista dao novi zamah, novi duh; taj duh, ta potvrda i konsolidacija države Kosovo osete se pri svakoj međunarodnoj prilici u kojoj Republika Albanija učestvuje“.

Takođe je izrazio zahvalnost albanskoj Vladi i svim njenim institucijama za jedinstven stav koji su zauzeli prema Republici Kosovo.

S druge strane, Cakaj je u svom izlaganju naglasio da “smo uključeni u pitanje priznanja Kosova na sve moguće načine. Trudimo se da pružimo sve od sebe da ojačamo međunarodni položaj Kosova, dok smo na multilateralnim forumima obezbedili da, tamo gde Kosovo nema, mi budemo njegov glas i bavimo se svim pitanjima koja su na dnevnom redu“.

Takođe je izrazio spremnost za nastavak rada na zajedničkom uspostavljanju ambasada i zajedničkih prostora u konzulatima, kao i za nastavak planova za razmenu diplomatskih radnika i stvaranje koordinisane političke agende između zemalja. / ibna