Kosovo: Thaci i Kurti u sukobu oko zabrane kretanja

Kosovo: Thaci i Kurti u sukobu oko zabrane kretanja

Sukob između premijera Kosova Albina Kurtija i kosovskog predsednika Hashima Thacija se nastavlja. Nesuglasice su izbile prošle nedelje kada je premijer odbio da, na zahtev predsednika, uvede vanredno stanje zbog koronavirusa.

Nova kontroverza izbila je u ponedeljak odlukom Vlade da uvede stroga ograničenja kretanja građana, sa ciljem sprečavanja daljeg širenja koronavirusa.

Predsednik Hashim Thaci brzo je regovao, rekavši da je potez Vlade “oštro” kršenje Ustava, dodajući da građani nisu dužni poštovati ove mere.

Sukob Kurtija i Thacija dolazi usred pandemije koronavirusa, a broj potvrđenih pozitivnih slučajeva na COVID-19 porastao je na Kosovu  u ponedjeljak uveče na 61.

Vlada Kosova odlučila je da ograniči kretanje vozila i građana od 10:00 do 16:00 i od 20:00 do 06:00. Odluka je doneta tokom sastanka Vlade održanom telekonferencijom o merama protiv COVID-19. Ministar zdravlja Arben Vitia predložio je u nedelju ove mere kako bi se sprečilo dalje širenje koronavirusa.

Međutim, predsednik Thaci rekao je tokom vanredne konferencije za štampu da je Vladina odluka nevažeća i građani je nisu dužni poštovati. Prema njegovim rečima, samo Parlament može da preduzme takve mere. “Odluka o ograničavanju slobodnog kretanja građana predstavlja kršenje ljudskih prava i sloboda zagarantovanih Ustavom Republike Kosovo”, rekao je Tači i dodao da će osporiti odluku Vlade u Ustavnom sudu. Takođe je rekao da kosovska policija i drugi organi bezbednosti nisu u obavezi da poštuju ovu „neustavnu odluku“. Opozicione stranke, PDK, AKP i Nisma, takođe se protive odluci Vlade, nazivajući je neustavnom.

Prošle nedelje, premijer Albin Kurti usprotivio se predsednikovom predlogu da se proglasi vanredno stanje. To je dovelo do sukoba između vladinih koalicionih partnera nakon što je Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova Agima Veliua, zbog podrške predsedniku, nakon što je tokom televizijskog intervjua rekao da je potrebno uvesti vanredno stanje. Nakon Kurtijevog poteza, Veliuova stranka, DSK, koja je u koaliciji sa Kurtijevim Samoopredelenjem, započela je proces glasanja o poverenju protiv Kurtijeve administracije. DSK je već prosledila predlog Parlamentu, a prema Ustavu, potrebno je da prođe pet dana pre glasanja o predlogu LDK-a.

U ponedeljak potpredsednica parlamenta iz Samoopredelenja, Arberie Nagavci, rekla je da nema preduslova za zakazivanje sednice na kojoj će se glasati o predlogu za glasanje o poverenju Vladi zbog krize izazvane coronavirusom. Predsedništvo Parlamenta trebalo bi da se sastane i da donese odluku./ibna