Kosovo: Thaci otkazao put u Washington

Kosovo: Thaci otkazao put u Washington

Specijalni izaslanik SAD za kosovsko-srpski dijalog Richard Grenell objavio je da je predsednik Kosova Hashim Thaci otkazao posetu Washingtonu. Kancelarija predsednika takođe je potvrdila da je Tači otkazao posetu Beloj kući, gde se očekivalo da se 27. juna sastane sa srpskom delegacijom na inicijativu američkog posrednika Grenela i američkog državnog rukovodstva.

„Predsednik Republike Kosovo, Hašim Tači, posle saopšštenja za javnost Specijalnog suda u Hagu o pokretanju optužnice protiv predsednika Kosova za ratne zločine, odlučio je da otkaže službenu posetu Sjedinjenim Državama, u kontekstu procesa dijaloga između Kosova i Srbije. Predsednička kancelarija je obavestila Belu kuću o otkazivanju zvanične posete SAD“, navodi se u saopštenju predsednikove kancelarije.

Nakon što je potvrdio otkazivanje Thačijeve posete, Grenell je takođe potvrdio da će u subotu razgovore voditi kosovski premijer Abdullah Hoti.

Ranije je Specijalno tužilaštvo (SPO) podnelo optužnicu Specijalnom sudu za Kosovo (KSC) u deset tačaka na potvrđivanje, optužujući kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera Demokratske stranke (PDK) Kadri Veselija i druge kosovske zvaničnike za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilne nestanke, progon i mučenja.

U optužnici se navodi da su Hašim Tači, Kadri Veseli i ostali optuženi osumnjičeni krivično odgovorni za skoro 100 ubistava. Zločini navedeni u optužnici uključuju stotine zloglasnih žrtava Albanaca, Srba, Roma i drugih nacionalnosti na Kosovu, kao i političkih protivnika.

Prema saopštenju za javnost SPO-a, optužnica je samo jedna kategorija i rezultat je dugotrajne istrage i odražava odlučnost SPO-a da može dokazati sve optužbe bez ikakve razumne sumnje. Istražitelj KSC-a trenutno ispituje optužnicu da bi utvrdio da li će potvrditi navode.

„Specijalni tužilac je smatrao da je potrebno objaviti ovu javnu najavu optužbi zbog ponovljenih pokušaja Hašima Thacija i Kadri Veselija da opstruiraju i podrivaju rad KS“, navodi se u izjavi. „Veruje se da su Thaci i Veseli sproveli tajnu kampanju poništavanja zakona o formiranju Suda ili opstrukcije rada Suda u nastojanju da osiguraju da se ne suoče sa pravdom. Preduzimajući ove korake, Thaci i Veseli su svoje lične interese postavili ispred žrtava zločina, vladavine zakona i svih građana Kosova“, navodi se u saopštenju SPO. / ibna