Kosovo: Thaci se sastao sa Pompeom

Kosovo: Thaci se sastao sa Pompeom

Američki državni sekretar Mike Pompeo sastao se u Washingtonu s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem.

Mike Pompeo potvrdio je snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova, ukorenjeno u stalnoj posvećenosti njihovim zajedničkim vrednostima i podršci koju SAD pružaju suverenom i nezavisnom Kosovu. Sekretar je ohrabrio Kosovo da iskoristi potencijal nedavnih pisama o namerama za uspostavljanje vazdušnih, železničkih i putnih veza između Prištine i Beograda. Američki ministar spoljnih poslova takođe je napomenuo da očekuje da će Kosovo smanjiti uvozne carine za Srbiju kako bi u potpunosti maksimizirao ekonomske i komercijalne koristi za građane dve zemlje, što je suštinski korak u revitalizaciji pregovora o sveobuhvatnom sporazumu.

Mike Pompeo čestitao je Kosovu na sprovođenju uspešnih demokratskih izbora i na formiranju Vlade, naglašavajući vladavinu zakona i ekonomskog razvoja kako bi se obezbedio budući prosperitet Kosova. Ponovio je stalnu podršku SAD Specijalnom mehanizmu za Kosovo, čiji je doprinos od presudnog značaja u pravdi prema žrtvama i jačanju vladavine zakona na Kosovu.

Sa svoje strane, Hashim Thaci je primetio da će “konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije značiti mir za celu jugoistočnu Evropu; potez ka budućnosti, kao i rast i prosperitet “.

Thaci je dodao da će Priština nastaviti da koordiniše “svaki korak na tom putu” sa SAD-om, izražavajući tako duboko uvažavanje koje osećaju ljudi i institucije na Kosovu zbog kontinuirane podrške koju su SAD pokazale poslednjih decenija.

Ranije je Hashim Thaci imao sastanak sa zamenikom ministra odbrane Davidom Norqistom. Američki zvaničnik naglasio je da je za bezbednost u jugoistočnoj Evropi od vitalnog značaja da Kosovo što pre postane član NATO-a.

Thaci je izrazio zahvalnost na podršci SAD u osnivanju Vojske Kosova i pozvao na dalju saradnju.

“Kosovo ima svoju profesionalnu vojsku u skladu sa NATO standardima, spremnu da učestvuje u humanitarnim i mirovnim misijama širom sveta, uporedo sa Sjedinjenim Državama,” zaključio je Tači. / ibna