Kosovo: Thaci traži uvođenje vanrednog stanja

Kosovo: Thaci traži uvođenje vanrednog stanja

Predsednik Kosova Hashim Thaci predložio je dekretom Skupštini Kosova da se na Kosovu proglasi vanredno stanje.

Predsednik Thaci je najavio da je, nakon sastanka sa Savetom bezbednosti i posle konsultacija sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, predložio dekret o proglašenju vanrednog stanja u zemlji.

„U ovom trenutku, tokom teškoh i nepredvidivog vremena za Kosovo i region, Kosovo nije izolovana zemlja; napadnuto je pandemijom koronavirusa koja predstavlja problem za ceo svet, za celo čovečanstvo, i za Kosovo, posle nedavno otkrivenih slučajeva. Večeras smo dužni da se izjasnimo i predložimo poštivanje ustava; predložiću Skupštini da donese Uredbu o proglašenju vanrednog stanja na Kosovu. Vanredno stanje na Kosovu uključuje mobilizaciju Bezbednosnih snaga Kosova širom zemlje “, rekao je Tači.

Uredba će biti upućena Skupštini, zajedno sa predviđenim merama, o kojima će, kako je rekao, obavestiti javnost. Da bi dekret bio usvojen, dve trećine poslanika moraju glasati za njega i biće predložen kao sredstvo za rešavanje pandemije koronavirusa.

„Svedoci smo nove situacije i kao država moramo da preuzmemo svoj deo odgovornosti; bilo bi neodgovorno ne činiti ništa”.

„Što se tiče ustava i zakona zemlje, kao i moralne i ljudske odgovornosti, održan je sastanak sa Savetom za nacionalnu bezbednost Kosova i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, na moj zahtev, dok je premijer pozvao KSK ”, rekao je predsednik.

Thaci se zahvalio policiji, vojnicima BSK i svima koji su se pridružili borbi protiv koronavirusa. / ibna