Kosovo: Thacijeva odluka da poveri mandat za formiranje Vlade je u skladu sa Ustavom

Kosovo: Thacijeva odluka da poveri mandat za formiranje Vlade je u skladu sa Ustavom

Ustavni sud Kosova jednoglasno je odlučio da nema potreba da se održe novi izbori, dajući poslanicima i Parlamentu pravo da odlučuju o novoj Vladi nakon što je vladi Albina Kurtija izglasane nepoverenje.

Odluka Ustavnog suda poništila je sve zahteve Pokreta za Samoopredeljenje (Vetevendosje – LVV), koji je tražio da se raspišu novi izbori nakon štoje 2/3 većine članova Skupštine Kosova povuklo poverenje dato Kurtijevoj Vladi. ustavni sud u obrazloženju kaže da je osporena predsednička uredba u skladu sa Ustavom i da ukidanje poverenja Skupštine glasanjem ne dovodi do obaveznog raspuštanja Skupštine, nego kao što je u ovom slučaju omogućava formiranje nove Vlade.

Dakle, sadašnji premijer Albin Kurti moraće da odstupi i vrati se opoziciji. Očekuje se da će njegovo mesto zauzeti Avdullah Hoti, kojem je predsednik Hashim Thaci dao mandat da formira Vladu, jer je obezbedio većinu u Parlamentu.

Thaci je na Facebooku u četvrtak uveče pozvao sve da poštuju odluku Ustavnog suda, te pokažu političku zrelost, poštovanje i posvećenost zakonima i institucijama Kosova./ibna