Kosovo: Turska pozvala Prištinu da ne otvara ambasadu u Jerusalimu

Kosovo: Turska pozvala Prištinu da ne otvara ambasadu u Jerusalimu

Turska je pozvala Kosovo da ne otvara ambasadu u Jerusalimu, jer bi to podrilo rezolucije UN-a i naštetilo palestinskom pitanju.

Kosovski plan za preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim potez je koji podriva istorijski i pravni status Jerusalima, a takođe bi mogao sprečiti Kosovo da ga priznaju druge države u budućnosti, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova u nedelju 6. septembra.

„Razočaravajuće je što bi kosovske vlasti razmotrile takav korak, koji bi predstavljao očigledno kršenje međunarodnog prava“, kaže se u izjavi.

Pored toga, saopštenje se poziva na različite rezolucije UN-a, navodeći da se palestinsko pitanje moglo rešiti samo nezavisnom, suverenom i geografski održivom palestinskom državom, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, zasnovanim na granici pre 1967. godine.

Turska je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala Kosovo 2008. godine, zdušno podržavajući međunarodno priznanje Kosova, dodaje se u saopštenju.

„Međutim, ne smatramo ispravnim graditi ovaj proces protiv međunarodnog prava, a posebno protiv patnje palestinskog naroda, čije su teritorije pod okupacijom“, dodaje se u izjavi.

Turska reakcija usledila je nakon sastanka lidera Srbije i Kosova prošle nedelje u američkom dijalogu u Vašingtonu, gde su postigli istorijsku prekretnicu, složivši se da normalizuju ekonomske veze.

Srbija i Kosovo potpisali su odvojene sporazume sa Sjedinjenim Državama, u kojima je Srbija pristala da svoju ambasadu preseli u Jerusalim. Kosovo i Izrael takođe su se složili da normalizuju odnose i uspostave diplomatske veze.

Dana 5. septembra, kosovski predsednik Hašim Tači napisao je na Tviteru: „Pozdravljam izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua o njegovoj stvarnoj nameri da prizna Kosovo i uspostavi diplomatske odnose. Kosovo će održati obećanje da će preseliti svoju diplomatsku misiju u Jerusalim“.

Turska je takođe izrazila „duboku zabrinutost“ zbog odluke Srbije da preseli ambasadu u Izrael iz Tel Aviva u Jerusalim.

„Pozivamo sve zemlje da se pridržavaju rezolucija UN usvojenih po ovom pitanju, da poštuju istorijski i pravni status Jerusalima i da izbegnu mere koje će dodatno otežati rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba“, kaže Ministarstvo spoljnih poslova Turske u pisanoj izjavi.

„U raznim rezolucijama Ujedinjenih nacija više puta je naglašeno da se palestinsko pitanje može rešiti samo stvaranjem nezavisne i suverene palestinske države zasnovane na granici iz 1967. godine sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom“, naglašava se u izjavi. / Ibna