Kosovo: Tužilaštvo prikuplja dokaze o demonstracijama na trgu u Prištini

Kosovo: Tužilaštvo prikuplja dokaze o demonstracijama na trgu u Prištini

Kosovsko Tužilaštvo pokrenulo je istragu dan nakon protesta koji je u utorak uveče na Trgu Prištine organizovao Pokret samoopredeljenje (Vetevendosje).

Demokratska stranka Kosova (DSK) snažno je reagovala na najave Pokreta da će organizovati protestne skupove tokom perioda pandemije.

U saopštenju DSK-a se navodi da je neprihvatljivo tolerisati tako masovnu javnu aktivnost u vreme kada se stotine hiljada građana Kosova nisu mogle slobodno kretati, niti ići na posao; ne mogu da se okupe za iftar sa svojim rođacima ili obavljaju drugu versku službu, kao ni slobodno održavati porodične i društvene aktivnosti.

„DSK takođe smatra da će ova Pokret samoopredelenje biti sledeći koji će pokušati da izvrši pritisak na Ustavni sud o ovom osjetljivom pitanju.

To je grozan čin protiv vladavine zakona i ustavnog poretka u ovoj zemlji i sa namerama da na scenu stupi scenario nasilja, koji dolazi nekoliko dana nakon ucenjivačkog pisma  prelaznog premijera Kurtija, praćenog drugim pretnjama.

Način protesta ove političke grupe ni na koji način ne može zameniti vladavinu zakona u našoj zemlji, niti može ometati funkcionisanje naših demokratskih institucija“, kaže DSK u izjavi.

Stranka, koju predvodi Kadri Veseli, rekla je da će takav događaj ugroziti ne samo prisutne, već i njihove kontakte.

„Ovaj poziv na protest takođe otkriva licemerje Pokreta samoopredeljenja, koji s jedne strane zahteva održavanje društvene distance i ostanak kod kuće, a sa druge strane, u ovom stanju pandemije, organizuje demonstraciju koja bi ozbiljno ugrozila javno zdravlje“.

Demokratska stranka Kosova veruje da održavanje demonstracija u ovom trenutku neće samo ugroziti potencijalne učesnike koji krše pravila zdravstvene zaštite da bi protestovali, već predstavlja pretnju i njihovom porodičnom krugu te drugim kontaktima, kaže se u toj izjavi te stranke.

Demokratska stranka Kosova na kraju kaže da ostaje posvećena jačanju vladavine zakona i poštovanju osnovnih ljudskih prava, uključujući pravo na okupljanje“.

Pokret samoopredeljenja organizovao je u utorak protestni skup na Trgu Prištine u nameri da izvrši pritisak na Ustavni sud zbog odluka u vezi sa formiranjem nove Vlade.

Pokret samoopredeljenja tu neće prestati, jer će narednih dana, kako su najavili lideri Pokreta, održati još nekoliko skupova, ovaj put sa 1.500 ljudi na trgu, uprkos pandemiji i činjenici da ovi skupovi ugrožavaju javno zdravlje ./ibna