Kosovo: U subotu glasanje o poverenju Vladi

Kosovo: U subotu glasanje o poverenju Vladi

Sastanak Narodne skupštine na kome će se glasati opoverenju Vladi Albina Kurtija najvetovatnije će se održati u subotu, a prema dosadašnjim informacijama, stranke se nastavljaju konsultovati u vezi sa predlogom.

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, koji je pokrenuo postupak , sastao se u četvrtak sa liderima političkih stranaka kako bi zatražio podršku za ovaj predlog.

Pitanja povlačenja carinskih tarifa na srpske proizvode i smene ministra unutrašnjih poslova Agima Veliua razlog su za tenzije između dva koaliciona partnera, Pokreta Samoopredelenje i LDK, što dovodi u pitanje koheziju vladine koalicije.

Alijansa za budućnost Kosova, Socijaldemokratska inicijativa i Nova Alijansa Kosova, izjavile su da će podržati predlog Demokratskog saveza Kosova, dok je Demokratska stranka izjavila da će pratiti situaciju.

Portparol PDK-a Avni Bitici rekao je da je Kurtijeva administracija odabrala najgore vrijeme za izazivanje ove političke krize.

U međuvremenu, lider AAK Ramush Haradinaj, posle sastanka sa Mustafom, izjavio je da podržava predlog DSK-a o rušenju Kurtijeve vlade.

Lider Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj rekao je da njegova stranka podržava prijedlog Demokratskog saveza, dok prema njegovim riječima nije neophodno da građani ponovo izlaze na birališta.

U međuvremenu, Nova kosovska alijansa takođe je najavila da će podržati potez Demokratske alijanse Kosova da sruši Vladu./ibna