Kosovo: Ukidanje recipročnih mera prema Srbiji je šansa za nastavak dijaloga, smatra EU

Kosovo: Ukidanje recipročnih mera prema Srbiji je šansa za nastavak dijaloga, smatra EU

Evropska unija (EU) pozdravila je odluku Vlade Kosova da ukine mere reciprociteta sa Srbijom.

Komentarišući ovaj potez, portparol EU rekao je da Brisel očekuje da će Srbija odigrati svoju ulogu i stvoriti uslove za nastavak razgovora.

Peter Stano, glavni portparol Evropske komisije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, izjavio je u ponedjeljak da je ukidanjem mera reciprociteta nova Vlada pokazala posvećenost ponovnom pokretanju dijaloga.

„Visoki predstavnik Josep Borrell i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak pozdravljaju današnju odluku Vlade na Kosovu da ukine mere reciprociteta. Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga pod okriljem EU pokazuje jasno opredelenje Kosova da se bez odlaganja vrati za pregovarački sto. Sada očekujemo da i Srbija to učini“.

Kako je rekao, tačan raspored i obim dijaloga zavise od dve strane. „EU je spremna bez prestanka nastaviti dijalog radi sveobuhvatne normalizacije odnosa. Kako bi pripremio teren i razgovarao o detaljima sa obe strane, specijalni predstavnik Lajčak namerava da narednih dana otputuje u to područje”, rekao je Stano, prenosi “GazetaEkpress”.

Sa svoje strane, kosovski premijer Avdullah Hoti rekao je da je Kosovo uklonilo sve administrativne prepreke sa Srbijom kako bi pružilo šansu dijalogu. Predsednik Hashim Thaci rekao je u ponedeljak da Srbija sada nema izgovora da blokira dijalog./ibna