Kosovo: Usprkos zahtevu Osmanijeve, mesta ambasadora ostaju upražnjena

Kosovo: Usprkos zahtevu Osmanijeve, mesta ambasadora ostaju upražnjena

Na svom prvom sastanku u funkciji zamenice predsednika Kosova, predsednica Narodne skupštine Kosova Vjosa Osmani uputila je hitan apel premijeru Avdullahu Hotiju.

Na sastanku 9. novembra, Osmani je hitno zatražila da Hoti podnese predloge za nove ambasadore, nakon povratka nekih od njih ranije ove godine.

Uprkos ovom zahtevu, predsednička kancelarija još uvek nije odgovorila na pismeni apel upućen Hotijevom uredu, dva dana nakon sastanka.

Bekim Kupina, savetnik za medije Vjose Osmani, rekao je da „do sada nijedan dokument nije stigao u kancelariju predsednika, ni iz Ministarstva spoljnih poslova, ni kancelarije premijera Hotija, kako bi se preispitalo imenovanje novih ambasadora.

„Vlada do sada nije predstavila nijedan dokument / predlog zamenici Osmani koji se odnosi na diplomatsku službu, uprkos činjenici da je zamenica predsednika zahtevala hitno slanje predloga. Apel je upućen premijeru Avdulahu Hotiju na prvom sastanku 9. novembra, a pismeni zahtev je poslat u njegovu kancelariju 11. novembra“, pojasnio je Kupina.

Kabinet premijera objasnio je zašto do sada nisu odgovorili Osmaniju.

„Trenutno je u toku funkcionalna revizija čitavog diplomatskog osoblja i nakon što se ovaj proces završi, Kabinet premijera uputiće konkretne predloge u predsednikov kabinet“, odgovorio je iz kabineta premijera, ali bez davanja roka.

Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše pitanje, navodeći da je predlog za nove ambasadore u toku i da ga neće komentarisati pre nego što bude finalizovan.

Bivši predsednik Hašim Tači potpisao je početkom oktobra ukaz o smeni ambasadorke Vlore Citaku sa mesta u diplomatskoj misiji Kosova u Sjedinjenim Državama, koju je imenovao bivši ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca, zajedno sa drugim ambasadorima u raznim zemljama sveta.

Iako se Ministarstvo spoljnih poslova uzdržalo od komentara o procesu, postalo je poznato da je u konzularnoj misiji u Pragu imenovan generalni konzul. Flakron Shala, sin poslanika AAK-a Haxhi Shale, je prema izveštaju Koha, nedavno imenovan na tu funkciju. / ibna