Kosovo: Ustavni sud zaustavio formiranje nove Vlade

Kosovo: Ustavni sud zaustavio formiranje nove Vlade

Ustavni sud Kosova odredio je privremeno zamrzavanje odluke kosovskog predsednika, koji je u četvrtak pozvao kandidata DSK Avdullaha Hotija da formira novu Vladu.

Ustavni sud je do 29. maja 2020. odredio privremene mere nad dekretom predsednika Hašima Tačija, ili do konačne odluke da li je njegov zahtev u skladu sa Ustavom ili ne. Sud je postupio na zahtev 30 zastupnika koji predstavljaju Samoopredelenje, koji su osporili Tačijevu odluku, nazivajući je neustavnom.

Odluka Suda znači da koalicija sa DSK u centru ne može nastaviti sa formiranjem nove Vlade u Parlamentu bez odluke Ustavnog suda. Lider poslaničke grupe DSK, Arben Gashi, podneo je u četvrtak zahtev kosovskom Parlamentu, pozivajući na hitan sastanak u subotu (2. maja), sa samo jednom tačkom dnevnog reda: izglasavanje poverenja novoj kosovskoj Vladi.

Predsednik Thaci je na postu na Tvitteru rekao da će poštovati odluku Suda. „Upravo sam obavešten o odluci Ustavnog suda Kosova o procesu formiranja nove Vlade. Kao predsednik Kosova, u potpunosti poštujem ovu odluku i pozivam institucije i političke stranke da učine isto“, napisao je Thaci.

Tokom konferencije za štampu u četvrtak, predsednik Tači je rekao da je zadužio kandidata DSK Avdullaha Hotija da formira novu Vladu u nastojanju da se formiraju nove institucije, nakon što je Vladi Albina Kurtija izglasano nepoverenje. Kurtijeva stranka Samoopredelenje apelovala je na Ustavni sud da izrekne privremenu meru dok se ne donese konačna odluka. Potez Suda zaustavio je planove DSK-a za formiranje nove Vlade i omogućiće da Kurtijev kabinet nastavi sa radom barem do kraja maja 2020. godine.

Samoopredelenje poziva na vanredne izbore čim se završi pandemija COVID-19, kako bi se izabrala legitimna Vlada. Ostale stranke, uključujući drugoplasiranu stranku na izborima u oktobru 2019. godine – DSK, rekli su tokom sastanka sa predsednikom Thacijem prošle sedmice da se zalažu za formiranje nove koalicione Vlade bez održavanja prevremenih izbora. DSK je postigla sporazum sa Alijansom za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja i Nisma Fatmira Limaja o formiranju nove Vlade. DSK-u su takođe potrebni glasovi Srpske liste, političkog subjekta koji predstavlja kosovske Srbe, kao i glasovi drugih nesrpskih manjina zastupljenih u Skupštini Kosova da bi formirali većinu. Glavna opoziciona stranka u Parlamentu – Demokratska stranka Kosova (PDK) – saopštila je da neće glasati za Vladu DSK, ali je ambivalentna po pitanju zahteva o održavanju novih izbora./ibna