Kosovo: Utavni sud će odlučivati u sporu Hoti – Kurti

Kosovo: Utavni sud će odlučivati u sporu Hoti – Kurti

Ročište o ustavnosti glasanja pritvorenog poslanika Etema Arifija, za koje je stranka Albina Kurtija, Pokret Samoopredelenje (Vetevendosje), zatražila tumačenje, trebalo bi da se održi sutra u Ustavnom sudu Kosova. Očekuje se da će ročište početi u 10:00 (po lokalnom vremenu), dok će tokom dana Ustavni sud objaviti nove informacije.

Pokret Vetevendosje sutra će dobiti odgovore na sumnje koje su se pojavile nakon glasanja za vladu Avdullaha Hotija o legitimitetu ove odluke.

Sve stranke su pozitivno odgovorile na apelaciju Ustavnog suda za javnu raspravu 2. decembra.

Ovo ročište će se održati putem telekonferencije, a Ustavni sud navodi da su sve pripreme već obavljene.

„Javnoj raspravi koja će se održati 2. decembra 2020. godine, sa početkom u 10:00, prisustvovaće sve zainteresovane strane uključene u slučaj. Zbog trenutne situacije sa pandemijom Covid-19, javna rasprava će se održati putem telekonferencije (na mreži) i sve pripreme za njeno održavanje su već obavljene“, saopštili su iz kancelarije za štampu Ustavnog suda.

Bivši šef Ustavnog suda Enver Hasani primetio je da se, ako Ustavni sud proglasi glas poslanika Etema Arifija nevažećim, “onda vraćamo Kurtiju”.

„Kurti se vraća tamo gde je bio na početku. To znači da će birati da li će čuvena pisma ponovo poslati predsedniku.

Znaš, bio sam protiv ove odluke. Odluka Ustavnog suda bila je nepravedna jer se u pismu bavila Albinovim ponašanjem. Ali to nije pravda. Trebalo je da se bavi činjenicama.

To je sada u rukama predsednika. On može da bira. Može trajati u nedogled. Odluka je bila potpuno neosnovana”, dodao je. / Ibna