Kosovo: Vanredni izbori nakon što je Arifijev glas proglašen neustavnim

Kosovo: Vanredni izbori nakon što je Arifijev glas proglašen neustavnim

Kosovo će održati vanredne parlamentarne izbore najkasnije za 40 dana, nakon što je Ustavni sud ocenio kao neustavan glas Etema Arifija, kojim je razrešeno pitanje ishoda formiranja kosovske vlade u junu 2020. godine. Presuda Ustavnog suda je objavljena u ponedeljak uveče i u njoj se naređuje predsedniku da raspiše vanredne izbore za 40 dana.

Arifi, portparol stranke Aškalije, osuđen je za prevaru 2018. godine nakon što je proglašen krivim za proneveru javnih sredstava i osuđen na godinu i tri meseca zatvora. U junu je opozicioni Pokret Vetevendosje (Samoopredelenje) uputio apelaciju sudu da ospori ustavnost Arifijevog glasa za vladu Avdulaha Hotija. Vetevendosje je naveo da je Arifijev poslanički mandat istekao ili je bio nevaljan nakon presude jer je pravosnažnom presudom osuđen na jednu ili više godina zatvora.

Vlada koju predvodi LDK formirana je u junu nakon pada vlade lidera Pokreta Vetevendosje Albina Kurtija kao premijera nakon zahteva za izglasavanje nepoverenja koji je pokrenuo LDK, zbog neslaganja sa Pokretom Vetevendosje o njegovom upravljanju krizm izazvanom pandemijom COVID-19. LDK je potom okupio nove partnere u koaliciji sa Alijansom za budućnost Kosova (AAK) i Nismom, stvarajući krhku većinu u parlamentu. Da bi formirao prostu većinu od 61 glasa od 120 mesta u parlamentu, LDK su trebali glasovi nesrpskih manjina sa sedištem u parlamentu. Arifijev glas je bio presudan, jer je s njim vlada dobila samo 61 glas, što je bio potreban minimalni broj glasova.

Nakon žalbe Vetevendosjea, Ustavni sud je prošlog meseca održao javnu raspravu na kojoj su sudije saslušale sve strane uključene u slučaj. Predstavnici kosovske vlade tokom saslušanja insistirali su na tome da je Arifijev glas zakonit, dok je Pokret Vetevendosje tvrdio da Arifi nije imao legitimitet za glasanje, čineći tako vladin mandat nevažećim. / ibna