Kosovo: Venecijanska komisija neće razmatrati Kutrijev zahtev u vezi sa nadležnostima predsednika

Kosovo: Venecijanska komisija neće razmatrati Kutrijev zahtev u vezi sa nadležnostima predsednika

Venecijanska komisija neće se baviti zahtevom odlazećeg premijera Kosova, Albina Kurtija, koji je zatražio mišljenje Komisije u vezi sa predsednikovim ovlašćenjima za raspuštanje Parlamenta i imenovanje kandidata za mesto premijera, nakon glasanja o nepoverenju Kurtijevoj vladi prošlog meseca.

Vlada je u izjavi objavila da je Komisija odlučila da poštuje odluke Ustavnog suda Kosova.

“Nakon što je Ustavni sud doneo odluku o primeni privremenih mera do 29. maja, te da obustavi izvršenje predsednikove uredbe i smatrajući da Sud ponovo razmatra ovaj slučaj, Komisija je zaključila da će poštovati odluke Ustavnog suda, koji je već postupio u ovom slučaju. Pozdravljamo predlog Komisije da poštuje i očekuje ispitivanje zahteva i odluke Ustavnog suda. Nakon odluke i u slučaju da nam bude potrebno dodatno objašnjenje i pomoć Venecijanske komisije, preduzećemo potrebne mere ako to budemo smatrali potrebnim“, navodi se u saopštenju Vlade.

Ustavni sud Kosova 1. maja je obustavio postupak formiranja nove Vlade Kosova do 29. maja, kada se očekuje da odluči da li je dekret predsednika Tačija da dodeli mandat za formiranje nove vlade drugoj najvećoj stranci u zemlji, u skladu sa Ustavom. / ibna