Kosovo: Vjosa Osmani izabrana za predsednika Kosova

Kosovo: Vjosa Osmani izabrana za predsednika Kosova

Kosovski parlament izabrao je u nedelju Vjosu Osmani za novog predsednika zemlje, nakon što je dobila 71 glas na trećem glasanju, nakon dva neuspela pokušaja.

Osmani je pretekla svoje rivale sa najviše glasova na izborima 14. februara, na kojima je učestvovala u koaliciji sa listom Pokreta Vetevendosje.

Vjosa Osmani izabrana je za novog predsednika nakon neuspelog glasanja u subotu zbog nedostatka kvoruma, pošto su opozicione stranke bojkotovale sastanak. Demokratska partija Kosova (PDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) bojkotovali su glasanje, dok su poslanici iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) prisustvovali proceduri, međutim tri poslanika glasala su za njen izbor.

Vladajuća koalicija nagovorila je dvojicu poslanika koji predstavljaju nesrpske zajednice, a to su Adem Hodza iz stranke Gorani One i Fadil Gashi iz Romske inicijative, da glasaju za Osmanijevu na glasanju u nedelju. Poslanica PDK Adelina Grianca takođe je prisustvovala trećem i poslednjem krugu, što je izazvalo reakciju PDK-a koja je najavila Grainčino izbacivanje sa svih pozicija u opozicionoj stranci. PDK je takođe optužio lidera Vetevendosja Albina Kurtija da je pregovarao sa Graincom i njenom porodicom, obećavajući joj privilegije u zamenu za njen glas.

Osmani je bila visoki zvaničnik Demokratskog saveza Kosova (LDK) a u prethodnom zakonodavnom mandatu bila predsednik Skupštine. Takođe je obavljala funkciju predsednika Kosova nakon što je bivši predsednik Hašim Tači podneo ostavku u novembru 2020. godine nakon optužnice Haškog tribunala za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Osmani se proslavila kritikujući bivšeg predsednika Tačija i njegove politike kao funkcionera LDK. Nedavno se sukobila sa liderima LDK, što je dovelo do njenog isključenja iz stranke. Na izborima 2019. godine, Osmani je bila kandidat LDK za premijera, ali je izgubila izbore i lider Pokreta Vetevendosje Albin Kurti imenovan je na tu funkciju. / ibna