Kosovo: Vlada ponovo uvela restiktivne mere zbog povećanog broja slučajeva COVID-19 i broja preminulih

Kosovo: Vlada ponovo uvela restiktivne mere zbog povećanog broja slučajeva COVID-19 i broja preminulih

Kosovo je uvelo stroža ograničenja radi sprečavanja daljeg širenja COVID-19. Premijer Kosova, Avdullah Hoti, rekao je u nedjelju da je to nužan korak, jer je broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom porastao na 10 dnevno, što je najveći broj od kada je početkom marta potvrđen prvi slučaj na Kosovu. Jučerašnja smrt povećala je ukupan broj smrtnih slučajeva u toj zemlji na 70.

Vlada je odlučila da ponovo uvede ograničenje saobraćaja u neke opštine, uključujući glavni grad Prištinu, nakon porasta broja zaraženih poslednjih dana.

„Pripremili smo akcioni plan koji će stupiti na snagu danas. Biće ograničenje saobraćaja od 21:00 do 05:00 u opštinama sa najviše potvrđenih slučajeva, kao što su Priština, Prizren, Uroševac i Vučitrn“, izjavio je Hoti.

Hoti je dodao da su pomoćnim krevetima, opremom i potpunom reorganizacijom odlučili povećati kapacitet Univerzitetskog kliničkog centra Kosova i zatražiće pomoć privatnih bolnica. Vlada je takođe obećala da će kupiti novu opremu i testove kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Hoti je također rekao da je Vlada predložila zatvaranje svih kafića od 21:00 do 05:00 sati, a za to će vrijeme restoranima i kafićima moći služiti samo na otvorenim prostorima ili sa šalterskom prodajom.

Bez obzira na veliki broj potvrđenih slučajeva i smrti povezanih sa COVID-19, ministar zdravlja je izjavio da Kosovo ima potencijal da se izbori sa virusom. “Nema mesta za histerične reakcije, posebno od političkih “telohranitelja” koji pokušavaju da naštete našem radu i ometaju rad lekara”, rekao je Armend Zemaj.

U nedjelju je u bolnici u Prištini umrlo pet pacijenata, dok je u subotu umrlo još pet. U subotu su zdravstvene vlasti potvrdile 178 novih slučajeva koronavirusa, povećavajući ukupan broj slučajeva u zemlji na više od 3.000. / Ibna