Kosovo: Zajednička izjava Borrella i Varhelyija o vanrednim izborima

Kosovo: Zajednička izjava Borrella i Varhelyija o vanrednim izborima

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik EU Josep Borrell i EU komesar za proširenje Oliver Varelyi objavili su zajedničku izjavu o vanrednim izborima održanim na Kosovu u nedelju, 14. februara.

Građani na Kosovu su 14. februara glasali na vanrednim parlamentarnim izborima. “Dok se ne potvrde konačni rezultati, s radošću očekujemo formiranje nove Skupštine i vlade, kao i izbor novog predsednika. Evropska unija je rasporedila Izbornu ekspertsku misiju (EEM) koja će ostati na Kosovu da prati i postizborne procedure i izdaje preporuke.

Evropska unija će nastaviti da sarađuje sa vlastima, sa ciljem da podrži Kosovo u postizanju opipljivog napretka na njegovom evropskom putu. Ovo će zahtevati da Kosovo napreduje u reformama, vođenim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskom agendom reformi, kao i u regionalnoj saradnji. Evropski put Kosova takođe prolazi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom, a EU očekuje da se nove vlasti u Prištini konstruktivno angažuju u cilju nastavka sastanaka dijaloga uz pomoć EU i iskoriste priliku pred njima da postignu sveobuhvatan sporazum”. / ibna