Kosovo: Završeno saslušanje u Ustavnom sudu, odluka se očekuje narednih dana

Kosovo: Završeno saslušanje u Ustavnom sudu, odluka se očekuje narednih dana

Ustavni sud Kosova održao je u sredu javno saslušanje o legitimitetu osporenog glasanja kosovskog poslanika Etema Arifija, za koje je dokazano da je bilo odlučujuće u formiranju nove vlade koju predvodi Avdullah Hoti.

Arifi, poslanik koji predstavlja zajednicu Aškalija, osuđen je za prevaru 2018. godine, međutim to ga nije sprečilo da prisustvuje sednici parlamenta u junu 2020. godine i glasa za novu vladu koju predvodi Avdullah Hoti iz Demokratske lige Kosova (LDK ). Njegov glas bio je presudan za većinu od 61 glasa u parlamentu sa 120 mesta, kojim je Hoti izabran za novog kosovskog premijera.

Opozicioni Pokret Samoopredelenje (Vetevendosje), čiji je lider Albin Kurti izgubio parlamentarnu većinu nakon što je na sednici, koju je sazvao LDK, izglasano nepoverenje njegovoj vladi, podneo je Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti Arifijevog glasa. Pokret je u zahtevu Ustavnom sudu naveo da poslanički mandat ističe ili postaje nevaljan kada „poslanik bude osuđen na jednu ili više godina zatvora pravosnažnom sudskom odlukom o izvršenju krivičnog dela“. Sudije Ustavnog suda čule su pravno tumačenje svih uključenih strana, uključujući Vetevendosje, Vladu, Parlament i LDK.

Predsednica suda Arta Rama-Hajrizi obavestila je stranke da pismeno moraju da podnesu svoje stavove iznete na ročištu održanom u sredu najkasnije do 7. decembra 2020. godine. Rekla je da se odluka o slučaju očekuje u narednim danima.

Odluka u korist Samoopredelenja dovela bi u pitanje legitimitet Vlade i stvorila novu političku situaciju na Kosovu. / ibna