Kosovo: Zbog koronavirusa škole će biti zatvorene

Kosovo: Zbog koronavirusa škole će biti zatvorene

Kosovska vlada najavila je zatvaranje svih školskih jedinica u celoj zemlji do 27. marta. Pored toga, odlučeno je da se zabrane javna okupljanja u nastojanju da se spreči širenje infekcije koronavirusom, koja se proširila širom Evrope i u susednim zemljama poput Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Kasno u sredu održan je hitan sastanak Kabineta tokom kojeg je odlučeno da sve škole i univerziteti ostanu zatvoreni dok će putovanja u zemlje pogođene koronavirusom biti privremeno obustavljena, a kontrole na svim graničnim prelazima pooštrene.

Vlada je takođe donela odluku o obaveznoj samoizolaciji za sve građane koji ulaze na Kosovo iz regiona koji su izloženi visokom ili srednjem riziku od epidemije. Vlada je odlučila da zaustavi organizovani međunarodni prevoz do zemalja visokog rizika i obrnuto.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je nakon sastanka da će se prestati rukovati, istovremeno najavljujući da zbog pandemije koronavirusa neće prisustvovati na nekoliko međunarodnih konferencija državnih zvaničnika. / ibna