Kosovska reakcija nakon pretnji Srbije prema severnoj Mitrovici

Kosovska reakcija nakon pretnji Srbije prema severnoj Mitrovici

Prošlo je više od tri meseca od kada je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije obustavljen zbog odluke koju je donela vlada Kosova da uvede 100% tarife na uvoz iz Srbije.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da je politika vlade u Prištini prema Srbima na Kosovu opasna. On je zapredio i NATO-u izjavljujući da će Srbija intervenisati u Severnoj Mitrovici ako Srbi tamo budu napadnuti.

Međutim, kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da će Kosovo reagovati protiv svake moguće akcije koju Srbija eventualno preduzme.

„Ja sam vrhovni komandant FSK. Kosovo će odgovoriti na sve pretnje koje Srbija čini. Vojska i policija će reagovati. Učinićemo sve da zaštitimo naš integritet i nezavisnost. Podela Kosova je stara ideja Srbije. To se nikada neće dogoditi”, rekao je Tači.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti rekao je da ne shvata ozbiljno pretnje Srbije.

“Svakog dana čujemo pretnje iz Srbije. Najnovija pretnja je ona srpskog ministra spoljnih poslova kada je rekao da će Srbija intervenisati na severu Kosova. Ove pretnje ne treba ozbiljno shvatiti”, rekao je Hoti.

On je dodao da ovaj jeuik pretnji pokazuje da su dve zemlje još uvijek daleko od postizanja sporazuma.

“Ovaj jezik treba da se zaustavi i EU mora reagovati”, rekao je Hoti. U međuvremenu, međunarodna zajednica je pozvala obje strane na nastavak dijaloga i postizanje konačnog i mirnog sporazuma. / ibna /