Kosovske stranke potpisale koalicioni ugovor

Kosovske stranke potpisale koalicioni ugovor

Samoopredelenje i Demokratski savez Kosova (DSK) potpisali su u nedelju Sporazum o formiranju nove Vlade, četiri meseca nakon održavanja vanrednih izbora na Kosovu.

Lideri, Albin Kurti iz Samoopredelenje i Isa Mustafa iz DSK, potvrdili su tokom zajedničke konferencije za štampu u nedelju, koja je održana u zgradi Parlamenta, da je Sporazum potpisan. Parlament će se u ponedeljak sastati kako bi izglasao novi kabinet na čelu sa Kurtijem čija je stranka pobedila na oktobarskim izborima. „Sreo sam se danas sa predsednikom DSK Isa Mustafom i dogovorili smo se da glasamo za novu Vladu. Sporazum smo već potpisali, dogovorili smo sve, uključujući podelu odgovornosti u novoj Vladi“, rekao je Kurti.

Mustafa je rekao da je sporazum, potpisan između dve najveće stranke, u interesu Kosova i da se očekuju potrebne promene. „Postigli smo dogovor. Verujem da je ovo dobar posao u interesu promena koje se očekuju u našoj zemlji“, rekao je Mustafa za medije i izrazio uverenje da će nova Vlada ispuniti očekivanja građana.

Sporazum je postignut 119 dana nakon održavanja vanrednih izbora kada je Samoopredelenje pobedilo, ali nije uspelo da osvoji dovoljan broj glasova za parlamentarnu većinu. Parlament je 26. decembra održao konstitutivnu sednicu i izglasao potpredsednika Samoopredelenja, Glauka Konjufcu, za predsednika Parlamenta.

Taj potez utro je put formiranju nove Vlade. Dvojica lidera, Kurti i Mustafa, održali su niz sastanaka kako bi rešili nesuglasice oko podele ovlasti u novoj Vladi. Novim ugovorom očekuje se da Konjufca odstupi sa mesta predsednika, a umesto njega da bude izabran kandidat DSK.

Kurti je u nedelju potvrdio da će se Konjufca pridružiti njegovom kabinetu. Takođe je potvrdio da će nova Vlada imati 15 ministarstava, a ne 12, kako su se dve stranke ranije dogovorile. Imena članova kabineta tek treba da budu potvrđena.

Mustafa je potvrdio da se sa Kurtijem saglasio da pregovori o predlaganju novog predsednika, nakon što mandat trenutnom predsedniku istekne 2021. godine, budu nastavljeni naknadno./ibna