Kosovski lideri će razgovarati o formiranju nove Vlade

Kosovski lideri će razgovarati o formiranju nove Vlade

Očekuje se da će se lider Samoopredelenja, Albin Kurti, sastati danas sa liderom Demokratskog saveza Kosova (DSK), Isa Mustafom, kako bi razgovarali o formiranju nove Vlade.

Dvojica lidera sastaće se nakon niza sastanaka zvaničnika Samoopredelenje i DSK-a koji su nastojali da usaglase programe. Kurti i Mustafa će, kako se izveštava, razgovarati o ministarskim pozicijama i izgledima za postizanje konačnog sporazuma o zajedničkoj upravi.

Zvaničnici obe stranke potvrdili su da će njihovi lideri razgovarati o zaključcima radnih grupa o usaglašavanju programa. Lider Samoopredelenja i verovatno premijer, Albin Kurti, rekao je da nema vremena za gubljenje i najavio da će sa Mustafom biti razmotrene sve teme, uključujući ministarska mesta i mesto predsednika parlamenta.

Kurti je davno rekao da se Samoopredelenje složilo sa Demokratskom ligom Kosova da će nova vlada imati 12 ministarstava i da očekuje da u novembru zvanično preuzme funkciju premijera.

Napomenuo je da će izborna kampanja u Srbiji početi u januaru, te da je stoga nerealno očekivanje da će uskoro biti postignut sporazum između Srbije i Kosova./ibna