Kosovski ministar Haradinaj komentarisao pretnje Srbije o intervenciji na severu

Kosovski ministar Haradinaj komentarisao pretnje Srbije o intervenciji na severu

Državni lideri Kosova objavili su oštre reakcije protiv pretnji Srbije vojnom intervencijom na severu Kosova.

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj izjavio je da su takve izjave “primitivne”.

“Smatram da su izjave srpskog predsednika ili bilo kog srpskog funkcionera primitivne. Najbolje što Srbija može da uradi je da zaustavi kupovinu oružja iz Moskve i da više ne troši novac na to”, izjavio je Haradinaj.

On je rekao da je najbolje što srpski lideri mogu da učine za svoju zemlju da je vode ka integraciji u EU i da priznaju Kosovo u njegovim postojećim granicama.

“Pretnje Srbije neće promeniti situaciju na terenu”, izjavio je premijer Haradinaj.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, rekao je da će Kosovo odgovoriti na pretnje Srbije.

„Ja sam vrhovni komandant FSK. Kosovo će odgovoriti na sve pretnje Srbije. Vojska i policija će reagovati. Učinićemo sve da zaštitimo naš integritet i nezavisnost. Podela Kosova je stara ideja Srbije. To se nikada neće dogoditi”, rekao je Tači.

Vlasti u Srbiji su izjavile da će, ako Srbi na severu Kosova budu ugroženi, ova zemlja vojno intervenisati.

S druge strane, međunarodna zajednica je pozvala obe strane da nastave dijalog i suzdrže se od pretnji.

Dijalog između Kosova i Srbije je suspendovan pre više od tri meseca. Srbija je odbila da nastavi dijalog bez prethodnog ukidanja tarifa uvedenih na robu uvezenu iz Srbije. Tarife su unele razdor i među političarima na Kosovu i pogoršavaju odnose između Prištine, SAD i nekih zemalja članica EU.

Na nedavnim sastancima sa visokim zvaničnicima SAD, Nemačke i Velike Britanije, Haradinaj je odbio njihov savet da suspenduje tarife kako bi se nastavio dijalog sa Srbijom. Premijer je izjavio da će tarife biti ukinute tek kada Srbija prizna nezavisnost Kosova. / ibna /