Kosovski predsednik Tach traži od Albina Kutrija da formira Vladu

Kosovski predsednik Tach traži od Albina Kutrija da formira Vladu

Kosovski predsednik Hashim Thaci pozvao je Albina Kurtija da formira novu Vladu nakon što je njegova stranka – Samoopredelenje pobedila na oktobarskim izborima. Thaci je u petak uputio pismo Kurtiju tražeći od njega da postupa brzo ili da „napravi put“ drugima za formiranje Vlade, jer se Kurti bori sa formiranjem koalicione vlade, iako su u toku razgovori sa Demokratskim savezom Kosova (DSK).

Thaci je zamolio Kurtija da ga obavesti da li je Samoopredelenje spremno da predloži ime  premijera ili odbaci mandat za formiranje Vlade, kako bi, kako kaže Thaci u svom pismu, „nastavio proceduru davanjem mandata nekom drugom“, aludirajući na odluku ustavnih sudova.

„Kao predsednik Republike Kosovo dužan sam da preduzimam akcije bez daljnjeg odlaganja, poštujući sve ustavne korake kako bi građani Kosova što pre imali Vladu“, napisao je Tači u pismu koje je uputio Kurtiju. “S obzirom na demokratske principe, transparentnost i političku korektnost, dao sam Vam priliku i neprekidno tražio da predložite kandidata za premijera”, napisao je Tači Kurtiju, podsećajući ga na odluku Ustavnog suda koja “ne isključuje da stranka ili koalicija koja pobjedi na izborima može odbiti mandat za formiranje nove Vlade “.

Vođa Samoopredelenja, Albin Kurti, odgovorio je predsedniku Thaciju, moleći ga da ne utiče i nameće rešenja u formiranju Vlade.

Kurti je rekao Thaciju da Ustav države ne priznaje ni predsednikovo diskreciono pravo niti aktivnu ulogu u formiranju mandata, ali dodaje da predsednik to mora učiniti na neutralan način.

On je apelovao na predsednika da ne vrši pritisak niti daje političke procene objavom da još nisu imenovali premijera.

Na kraju, Kurti je obavijestio Thacija da su blizu postizanja sporazuma sa DSK.

Samoopredelenje, uprkos pobedi na izborima, nema većinu za formiranje nove Vlade i pregovara o potencijalnoj koaliciji sa DSK, na čelu sa Isa Mustafom. Posle tri meseca pregovora, dve strane nisu postigle dogovor o podeli vlasti u mogućoj koalicionoj Vladi./ibna