Kosovski predsednik Tači očekuje više od samita u Parizu

Kosovski predsednik Tači očekuje više od samita u Parizu

Predsednik Kosova, Hašim Tači u sredu je održao sastanak s ambasadorima i šefovima međunarodnih misija akreditovanih na Kosovu, kako bi s njima podelio svoja mišljenja o samitu u Berlinu i njegova očekivanja od predstojećeg sastanka u Parizu.

Predsednik Tači je rekao da je pozdravio činjenicu da su Nemačka i Francuska ponovo fokusirane na pitanja koja se tiču zapadnog Balkana, a posebno na proces dijaloga između Kosova i Srbije.

“Cenim dobru volju kancelarke Angele Merkel i insistiranje predsednika Emanuela Macrona da pitanja koja se tiču zapadnog Balkana moraju napredovati”, rekao je Tači.

Komentarišući samit u Berlinu, predsednik Tači je rekao da „ovaj sastanak nije donio nikakve nove ideje u vezi sa mogućnošću postizanja novog sporazuma između Kosova i Srbije“.

Predsednik je takođe pozdravio zahtev da se dijalog nastavi u nastojanju da se postigne mirni sporazum.

“Želimo sporazum koji će sačuvati multietnički karakter zemlje i društva i omogućiti integraciju zemlje u EU i NATO”, rekao je predsednik Tači.

Predsednik države je rekao da SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija moraju zauzeti jedinstven stav u vezi sa ovim procesom.

“Prošlost je pokazala da, kada je postojalo jedinstvo, Kosovo je krenulo napred”, rekao je predsednik.

Predsednik je takođe komentarisao predstojeći sastanak u Parizu, koji je zakazan za 1. jul.

“Nadam se da će Pariz moći da se pozabavi konkretnim pitanjima”, rekao je Tači.

Što se tiče prepreka u procesu dijaloga sa Srbijom, predsednik je rekao da “nećemo dozvoliti da Srbija uslovljava dijalog”, dodajući da će tarife na uvoz robe iz Srbije ostati na snazi. / ibna /