Kosovski premijer Haradinaj odbacuje nalaze izveštaja Svjetske banke

Kosovski premijer Haradinaj odbacuje nalaze izveštaja Svjetske banke

Svetska banka kaže da se očekuje da će kosovska ekonomija porasti za 4,4% u 2019. godini i da će taj rast uglavnom biti vođen javnim i privatnim investicijama.

Ovo je zaključak dela izvještaja Svjetske banke o jugoistočnoj Evropi. Prema ovom izvještaju, reforme se moraju odvijati brže kako bi ekonomski rast stvorio nova radna mesta.

Prema izveštaju, očekuje se da će ove godine kapitalne investicije održati ekonomski rast Kosova. Najveći izazov sa kojim se suočava ekonomija zemlje odnosi se na prodor mladih ljudi na tržište rada i visoke javne troškove, koji nisu dovoljni da smanje nezaposlenost.

Marco Mantovanelli, direktor Svetske banke za Kosovo, kaže da je usprkos visokom ekonomskom rastu, stvaranje novih radnih mjesta usporeno. Prema njegovim rečima, ista stvar se dešava i u drugim zemljama regiona.

„Ekonomski rast ne stvara dovoljno radnih mesta. Regionu i Kosovu je potreban brži ekonomski rast da bi mogli da stvore nova radna mesta“, rekao je on.

Međutim, kosovski premijer Ramush Haradinaj kaže da su na Kosovu stvorena nova radna mesta.

“Sa Svetskom bankom se ne slažemo oko nekoliko stvari, ali se nadamo da ćemo postići sporazume o različitim projektima”, rekao je Haradinaj.

Svetska banka poziva institucije Kosova da ublaže rizike koji dolaze od oscilacija u svetskoj ekonomiji nakon nedavnog trgovinskog rata između najvećih svetskih sila.

Izveštaj Svetske banke kaže da je za rešavanje ovih rizika potrebno da Kosovo sprovede reforme koje će otvoriti nova radna mesta. / ibna /