Kosovsko pitanje mora se rešiti kompromisom

Kosovsko pitanje mora se rešiti kompromisom

Rešenje kosovskog pitanja važno je za regionalnu stabilnost, ali i za Evropu, a rešenje bi trebalo biti donesena na osnovu kompromisa, rekao je Milo Đukanović, predsednik Crne Gore u Bratislavi, na panelu GLOBSEC 2019.

Forum je posvećen dijalogu između Beograda i Prištine, uz učešće predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Thacija, kao i direktora za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Turske, u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angeline Ajhorst.

“Stvarno se nadam da će (Aleksandar) Vučić i (Hashim) Thaci nastaviti dijalog. Mislim da je najvažnije da se ovaj dijalog nastavi, da se učesnici vrate pregovorima,” rekao je Đukanović.

Đukanović je dodao da se takođe nada da će rešenje kosovskog problema biti moguće. On je izrazio nadu da će Beograd i Priština nastaviti razgovore o Kosovu u Parizu.

“Pitanje Kosova mora se rešiti kompromisom, poštujući interese obe strane”, rekao je Đukanović.

On je ocenio da pitanje Kosova nije samo regionalno, već i šire pitanje.

“Mislim da je važno da Evropa prizna svoju veliku odgovornost u ovom pitanju. Ovo je “par excellence” bezbednosno pitanje za Evropu, a Evropa je ovde,” rekao je Đukanović.

Panel je obeležen uzajamnim optužbama Vučića i Thacija o krivici za prekid dijaloga.

Vučić je u panel raspravi rekao da je Beograd spreman da nastavi dijalog čim Priština ukine 100 odsto tarifa koje je uvela za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Njegov kosovski kolega Hashim Thaci odgovorio je da se dijalog ne može nastaviti ako se postavljaju uslovi što, prema njegovim rečima, jeste ono što Srbija radi.

Thaci je izrazio nadu da će predstojeći samit u Parizu doneti pozitivne pomake, dodajući da se konačno rešenje može postići do kraja godine. Predsednik Kosova je rekao da visoko ceni Vučićevu ulogu u podsticanju Srba da izađu na izbore.

“Kosovo mora da sprovede Sporazum o zajednici srpskih opština u skladu sa ustavom i zakonima, ali nažalost, Srpska lista je sprečila kosovske političare da učestvuju u izradi statuta Zajednice”, rekao je on.

Odgovarajući na Thacijeve komentare o Briselskom sporazumu, Vučić je rekao da je Srbija ispunila sve svoje obaveze prema sporazumu, dok Priština nije učinila ono što je pristala – formiranje Zajednice srpskih opština.

“Spreman sam da nastavim dijalog sa Thacijem, sa kim god hoće. Niko ovde, čak ni Hašim ne može reći da nismo ispunili neku obavezu “, rekao je on.