Kousios: EU partnerima mora biti jasno da Erdogan neće jednostavno ispuniti zahteve

Kousios: EU partnerima mora biti jasno da Erdogan neće jednostavno ispuniti zahteve

Naši partneri u EU moraju shvatiti da gospodin Erdogan neće jednostavno ispuniti zahteve, rekao je portparol vlade Kipra, Kiriakos Kousios ranije popodne.

Obraćajući se novinarima na blokadi puta Derineia, gde su stanovnici Famaguste protestovali protiv nezakonitih postupaka Turske u opkoljenom gradu, portparol je rekao da „narod Famaguste, ali i čitava kiparska zajednica, svedoče sa tugom, ali i ogorčenjem delovanju Turska i njenim stanovnicima na Kipru.

Zabrinuto posmatramo planove Turske i zabrinuti smo za budućnost ovog mesta, jer nam je namera da ponovo ujedinimo naše ostrvo kroz pregovore, kroz kreativne razgovore zasnovane na odlukama Saveta bezbednosti i rezolucijama UN-a, dogovorenim smernicama za rešenje, ali kaoosnovno na principima i vrednostima EU.

Kao što je Nacionalno veće jednoglasno odlučilo, spremni smo da sednemo za pregovarački sto, ali ne pod pretnjama i politikom svršenog čina.

Vlada nije pasivna. Naprotiv. Od prvog trenutka smo na nogama na svim nivoima i nastavljamo svoju aktivnost.

„Predsednik Republike pokreće pitanje novih akcija Turske pred našim evropskim partnerima i razgovaraće o tom pitanju na predstojećem Evropskom savetu; naš zahtev će biti prestanak nezakonitih akcija i nastavak razgovora”.

Upitan kakvu poruku bi želeo da pošalje narodu Famaguste, kao neko ko je poreklom iz Famaguste ali i kao portparol vlade, Kousios je odgovorio „solidarnost, staloženost i borbenost. Tražeći ono što pripada nama, našim očevima i našoj deci. Ne treba brisati domovinu; trebalo bi da se borimo, ali u tome je ključna reč: ujedinjeni“.

Upitan šta se može očekivati od Evropskog saveta, portparol je naglasio da će se „o tom pitanju razgovarati na predstojećem Evropskom savetu, gde će predsednik Republike obavestiti naše partnere i postaviti neugodna pitanja. Kako su funkcionisali grejs period i tražena diplomatija? Može li se Turska ukrotiti samo rečima? Da li je Turska poslušala pozive Evropskog saveta i zemlje koja predsedava? Dakle, naši partneri moraju da shvate da gospodin Erdogan neće jednostavno ispuniti sve zahteve“. / ibna