Kousios: Turska je postala pirat na Istočnom Mediteranu

Kousios: Turska je postala pirat na Istočnom Mediteranu

Očekuje se da će kiparski ministar spoljnih poslova prilično hitno sa svojim evropskim kolegama pokrenuti pitanje novog kršenja zakona od strane Turske i pozvao na aktivnije uključivanje i mobilizaciju u ime EU, ne samo po ovom pitanju već i po svim drugim pitanjima koja opterećuju Istočni Mediteran, izjavio je danas portparol kiparske Vlade Kyriakos Kousios.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa predsednikom Građanske alijanse Georgeom Lillikasom u sedištu Alijanse, Kyriakos Kousios se zahvalio Lillikasu, sa kojim je rekao da deli staro prijateljstvo.

„Imali smo priliku da sa gospodinom Lillikasom  razgovaramo o najnovijim kretanjima kako u Istočnom Mediteranu tako i o najnovijoj ilegalnoj intervenciji Turske u parceli 8. Takođe smo imali priliku da u vrlo produktivnom razgovoru diskutujemo o pitanjima koja se odnose na odnose Vlade sa strankom, kao i sa glavnom opozicionom partijom, izražavajući još jednom naše poštovanje prema svim političkim strankama.

Izrazio sam poštovanje prema svim političkim snagama za koje smatramo da su najvažniji stub demokratije. Ne može biti demokratije bez stranaka.

Funkcionisanje političkih stranaka u glavnoj opoziciji nije samo za poštovanje, već je i poželjno. Poželjno je jer drži Vladu budnom da služi dobronamernim interesima naše zemlje i našeg naroda.

Dogovorio smo se sa mojim prijateljem Georgeom Lillikasom da budemo u kontaktu radi razmene mišljenja, i srećan sam zbog toga “.

Na pitanje u vezi sa dešavanjima oko samita u Libiji, portparol je komentarisao „Pozdravljamo sporazum o libijskom pitanju; pozdravljamo primirje; predstavlja pozitivan razvoj. Nesrećna situacija, a takva se tendencija razvija u Libiji, uopšte ne doprinosi miru i stabilnosti u regionu. Nadamo se da će embargo na oružje i rad tehničkog odbora omogućiti prekid vatre i pružiti priliku za završetak konačnog sporazuma koji će takođe biti dostavljen Savetu bezbednosti UN na odobrenje.

Kao zemlja u regionu, kao zemlja koja se zasniva na miru i stabilnosti, želeli bismo da se pozitivan razvoj za rešenje libijskog pitanja ostvari, i ako nam je to dozvoljeno, spremni smo da doprinesemo na bilo koji način na koji to možemo.

Mi smo zemlja stabilnosti, zemlja mira i ne možemo zauzeti nijedan drugi stav, uprkos onima koji pokreću akcije u regionu koje toj stabilnosti prete“.

Pozvan da komentariše ilegalne, provokativne akcije Turske u Parceli 8 kiparske EEZ, portparol je odgovorio da je „poznato iz izjave Predsedništva da smo duboko uznemireni najnovijim ilegalnim potezom Turske i njenom intervencijom u tački 8. Nažalost, Turska je postala pirat Mediterana i Istočnog Mediterana. Nažalost, Turska ne poštuje ni međunarodno pravo niti rezolucije UN-a, ali ne uzima u obzir ni EU ni drugih zemalja, koje su u više navrata osudile te ilegalne akcije, uključujući Rusiju, SAD, Englesku i siguran sam da znate za najnovije zaključle Evropskog Saveta.

Ministar spoljnih poslova učestvovaće danas na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije, na kome će prilično hitno pokrenuti pitanje poslednjeg kršenja zakona od strane Turske i pozvati na aktivnije učešće EU, a ne samo na pitanju nedavnog neprihvatljivog i nezakonitog rada Turske, nego i intervencija čiji je cilj aktivnije uključivanje EU u svim pitanjima koja se tiču Istočnog Mediterana “. / ibna