NaslovnicaAlo.rsKREDITINI KUPCI "UTIHNULI", AGENT OTKRIVA: Evo ko u Srbiji kupuje stanove i...

KREDITINI KUPCI “UTIHNULI”, AGENT OTKRIVA: Evo ko u Srbiji kupuje stanove i to za 3.000 evra po kvadratu

Objavljeno:

Govoreći o nekretninama i cenama stanova, Vanja Đorđević iz agencije za nekretnine “Kredium” u “Jutro na Blic TV”, kaže da je trenutno više “keš kupaca” nego onih koji kupuju stanove na kredit.

– Moram da razjasnim samo tu miskoncepciju keš kupaca. To nije novac u kešu. Da, nije novac u kešu, sve se transakcije obavljaju bankarskim putem i naravno to nisu kreditni kupci i to su pretežno kupci iz dijaspore i regiona – kaže Vanja Đorđević.

80 odsto je keš kupaca, ostali su kreditni, kaže Jelena Davidović i objašnjava usled čega je došlo do promene na tržištu nekretnina.

– Kreditni kupci su “utihnuli”. Da napravimo osvrt na ovaj izveštaj RGZ za prvo polugodište. Dakle, zaključeno je 60.014 prodajnih ugovora, što je za 12% manje u odnosu na prethodni period iste godine. Ukupna vrednost tržišne pokretnosti je 3,3 milijarde iznosila i to je za 7% manje u odnosu na prethodnu godinu. Ono što je uticalo na ovaj trend je upravo 2022. godina, koja je bila veoma izazovna kako za svetsku privredu, tako i za srpsku privredu. I godinu je obeležila globalna kriza, rastuća inflacija, znamo svi za rat u Ukrajini i rast referentnih kamatnih stopa – objašnjava Davidović govoreći o tržištu nekretnina i cenama stanova.

A rast referentnih kamatnih stopa se preliva i na ostale kamatne stope.

– Što dalje znači porast sve skupljih kredita za privredu i stanovništvo. I to je izazvalo određene promene na tržištu. Tako mi krajem 2022. godine beležimo smanjenu aktivnost na tržištu i ulazimo u 2023. godinu. Znači, u prvom tromesečju 2023. godine dolazi do stabilizacije cena – rekla je Jelena Davidović iz nekretnine.rs 

Davidović kaže da se ljudi uzdržavaju od uzimanja kredita.

– I trenutno jeste taj period stabilizacije, stagnacije. Nema daljeg rasta cena, ali da su kreditni kupci utihnuli, jesu uzdržani od investiranja i prosto ne odlučuju se tako lako da uzmu pozajmicu od banke. I to jeste uticalo na pad potražnje za stambenim kreditima – rekla je Jelena Davidović iz nekretnine.rs.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave