Krijumčarenje cigareta je glavni oblik organizovanog kriminala na Balkanu

Krijumčarenje cigareta je glavni oblik organizovanog kriminala na Balkanu

Centar krijumčarenja cigareta u balkanskim zemljama je Crna Gora gde se proizvode lažne marke cigareta, a zatim krijumčare preko luke Bar u različite zemlje EU, Bliskog istoka i Afrike.

To su, između ostalog, napisali predstavnici Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala u izveštaju o borbi protiv organiziranog kriminala u šest zemalja zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

“Crnogorske cigarete krijumčare se širom regiona. Cigarete se također ilegalno proizvode u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu. Tada ih krijumčari prevoze u Crnu Goru, odakle, zajedno s crnogorskim cigaretama, nastavljaju u Evropsku uniju. Odnedavno, Kosovo je postalo novi regionalni centar za distribuciju cigareta“, saopšteno je iz sedišta organizacije u Ženevi.

Kaže se da je grad Bar poznat kao žarište šverca cigareta – navodno u Bar dolaze strani brendovi radi ponovnog izvoza, dok se cigarete proizvedene u Crnoj Gori prevoze iz Bara.

“U 2018. godini, zaplijenjeno je više od 43 miliona cigareta koje su ušle u luku Bar. Teško je napraviti procenu količine krivotvorenih cigareta, poznatih kao “cheap whites” (navodno proizvedeni u tvornicama u Podgorici i Mojkovcu), koji se šalju dalje. Izvor blizak lučkoj kapetaniji rekao je Globalnoj inicijativi da je izvoz cigareta toliko velik (i povezan sa uticajnim ljudima) da očigledno postoje skladišta dizajnirana isključivo za skladištenje krijumčarenih cigareta u luci, dok se privatne kompanije bave punjenjem i pražnjenjem kontejnera. Jedino je moguće obaviti toliko posla u saradnji sa lučkim i carinskim službenicima i policijom.”

Kaže se da su, navodno, klanovi “Mojkovac” i “Grand” bili najveće grupe koje su učestvovale u švercu cigareta iz Bara.

“Pretpostavlja se da imaju bliske kontakte sa važnim ličnostima u vladi i bezbednosnim službama. Cigarete koje se nalaze u Baru uglavnom idu u Libiju, Egipat, Liban i Kipar. Prema podacima iz istrage koju je sprovela Evropska služba za borbu protiv prevara, brodovi na destinaciju stižu prazni a cigarete najverovatnije budu preusmerene na crno tržište EU. Cigarete se nezakonito istovaruju na teritoriji EU ili se prebacuju na druge brodove na otvorenom moru izvan domašaja carinskih ili obalnih patrola, odakle se krijumčare nazad u EU … Od početka 2015. presretnuto je osam brodova velike težine cigareta koji su napunjeni u Baru – za krijumčarenje cigareta u Grčkoj i Španiji. Šest brodova je bilo napunjeno cigaretama za tržište Libije, jedan je plovio na Kipar i jedan u Libanon, ukupno je prevezeno skoro 350 miliona cigareta tim brodovima, što iznosi skoro 70 miliona evra kada se uključe carine, naknade i porez na dodatu vrednost … Međutim, ovo je samo vrh ledenog brega. Navodno, 600 kontejnera za cigarete plovi iz Bara svake godine. ”