“Kriza pruža priliku za jačanje regionalne i globalne saradnje”, kaže Grlić Radman

“Kriza pruža priliku za jačanje regionalne i globalne saradnje”, kaže Grlić Radman

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman učestvovao je danas, u Antaliji na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova država učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP). Tema sastanka bila je jačanje saradnje u jugoistočnoj Europi na bazi iskustva pandemije uzrokovane virusom korona.

Hrvatski ministar je u svom obraćanju rekao da je društveno-ekonomska kriza uzrokovana pandemijom nešto sa čime ćemo se boriti i u mesecima koji dolaze. Pozdravio je saradnju tokom pandemije kao jedan od najvažnijih prioriteta turskog predsedavanja SEECP-om. Podsetio je da je Hrvatska za vreme predsedavanja Savetom EU-a aktivirala mehanizam Integrisanog političkog odgovora na krizu (IPCR) te je EU mobilizovala paket pomoći od oko 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan.

„EU je trenutno fokusirana na pružanje podrške dugoročnom ekonomskom oporavku te u tom smislu Hrvatska pozdravlja Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan koji je najavljen na Zagrebačkom samitu u maju ove godine i koji bi trebao podstaći privredni rast te ubrzati konvergenciju područja Zapadnog Balkana s EU-om“, istakao je ministar. Zaključio je da trenutna kriza pruža priliku za jačanje regionalne i globalne saradnje te za pokazivanje jedinstva i solidarnosti.

“Na sastanku, koji je održan u okviru turskog predsedavanja SEECP-om, učestvovali su ministri spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Rumunije, Severne Makedonije i Srbije. Učesnici sastanka istakli su važnost komunikacije, solidarnosti i uzajamnog pomaganja u periodima krize. Republika Turska predsedava SEECP-om od juča 2020. do juna 2021. godine,” kaže se u saopštenju Ministarstva.