Kurti: Albanije je protiv zemene teritorija između Kosova i Srbije

Kurti: Albanije je protiv zemene teritorija između Kosova i Srbije

Lider Pokreta Samoopredelenje, Albin Kurti, izrazio je nakon sastanka sa albanskim premijerom, Edijem Ramom, optimizam da će saradnja između dve zemlje biti veća i dublja.

On je izrazio uverenje da je Albanija protiv zamene teritorije između Kosova i Srbije.

“Razgovarali smo o zajedničkim temama, pitanjima koja se tiču dve zemlje. Želimo dublju saradnju kako u spoljnoj politici tako i u ekonomiji,” rekao je on.

Kurti je najavio ugovor između Albanije i Kosova, koji će zameniti sporazume o strateškoj saradnji. Naglasio je da granica između dve zemlje treba postati nevažna koliko je to moguće uz slobodno kretanje robe i ekonomsku uniju.

Kurti nije odbio ni mogućnost formiranja balkanskog mini-Šengena, ali je rekao da se mora dobro proučiti šta on sadržava.

“Čekam da vidim tekst i šta to znači, jer više podseća na ideju nego na konkretan projekat. Zbog toga treba da vidimo projekte na papiru,” rekao je on.

Usprkos ranijim izjavama da premijer Rama podržava razmenu teritoriju između Kosova i Srbije, Kurti je rekao da je Republika Albanija protiv takvog stava.

“Republike Albanija ne podržava zamenu teritorije,” rekao je Kurti kratko.

Kurti je takođe podsetio da dijalog sa Srbijom može početi pre proleća, odmah na početku nove godine, ali ne može završiti pre izbora u Srbiji.

Albanski premijer, Edi Rama, rekao je da će se saradnja dve zemlje nastaviti u svim oblastima.

Nedavno, premijer Rama i bivši premijer Kosova, Ramush Haradinaj, potpisali su sporazum o ukidanju trgovinskih barijera između dve zemlje.

Kosovo i Albanija takođe ima sporazume o ujedinjenju spoljne politike i drugih oblasti, ali to još uvek nije primenjeno./ibna