Kurti i Mustafa ponovo se sastali kako bi razgovarali o predizbornoj koaliciji

Kurti i Mustafa ponovo se sastali kako bi razgovarali o predizbornoj koaliciji

Političke stranke na Kosovu se trude da obezbede predizborne koalicije. Rok za prijavu predizborne koalicije u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) ističe u petak u ponoć.

Lideri dve glavne stranke na Kosovu Isa Mustafa iz DSK i Albin Kurti iz Samoopredelenja sastali su se u četvrtak kako bi razgovarali o modalitetima postizanja koalicionog dogovora uoči prevremenih izbora 6. oktobra.

Glavna tema sastanka Mustafe i Kurtija je potencijalna saradnja dva politička entiteta koji su bili u opoziciji u prethodnom parlamentu. Stranke pregovaraju o izborima sa zajedničkim biračkim spiskom.

Prema anketama, ako se LDK i Samoopredelenje spoje, osvojiće većinu mesta u kosovskom parlamentu.

Lutfi Haziri, koji vodi kampanju Demokratske lige, rekao je da su dve stranke približile stavove.

„Lideri stranaka rade na finalizaciji predizbornog sporazuma između dva politička entiteta. To je volja DSK-a i to se neće promeniti do poslednjeg trenutka“, rekao je Haziri.

On je rekao da ima poverenja u ujedinjenje dva politička subjekta oko zajedničke koalicije.

Do sada su stvorene dve predizborne koalicije, s jedne strane, Socijaldemokratska inicijativa Kosova i Asocijacije Novo Kosovo, a sa druge između Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije.

Za sada Demokratska stranka nije započela pregovore ni sa jednom od ostalih stranaka.

Građani Kosova će glasati 6. oktobra, nakon što je prošle nedelje raspušten parlament te je prošlo više od mesec dana nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja, koji je pozvan ispitivanje u Haško specijalno tužilaštvo za ratne i posleratne zločine na Kosovu.

Ovi izbori smatraju se važnim za Kosovo zbog izazova sa kojima se nova vlada suočava, posebno zbog tarifa na srpsku robu i suspendovanog nastavka razgovora sa Srbijom o normalizaciji odnosa između dve zemlje, što je za obe zemlje uslov za evropske integracije./ibna