Kurti kaže da je identitet atentatora na lidera kosovskih Srba poznat

Kurti kaže da je identitet atentatora na lidera kosovskih Srba poznat

Beograd mora izručiti Milana Radojičića, jednog od osumnjičenih za ubistvo opozicionog političara kosovskih Srba u januaru 2018. godine, dodajući „poznato je ko je video Olivera Ivanovića kao kamen u cipeli i ko ga je likvidirao“, rekao je verovatni sledeći premijer Kosova, Albin Kurti, ali nikog nije imenovao.

U intervjuu podgoričkom dnevniku “Pobjeda” tokom vikenda, Kurti je rekao da Ivanovićevo ubistvo “mora biti razrešeno, da moraju biti saslušani svi osumnjičeni i svedoci”, ponovivši da je Beograd morao da izruči Radoičića.

Ivanović je ubijen ispred svoje kancelarije u severnom delu podeljenog grada, u kome su uglavnom živeli lokalni Srbi, 16. januara prošle godine. Dva meseca pre ubistva, prorežimski mediji u Srbiji obeležili su ga kao izdajnika u kampanji za lokalne izbore na Kosovu.

Komentarišući ideju o podeli Kosova, Kurti je u ponedeljak rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić želeo da prvo podeli Kosovo, a zatim zajedno sa Hrvatskom podeli Bosnu i Hercegovinu. „Sve bi to odgovaralo Rusiji, koja bi se posle dva neuspešna pokušaja puča u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, velikim stilom (u regionu) vratila novim oružanim sukobom između Srbije i Kosova. Taj eventualni sukob ne bi bio lokalizovan “, rekao je Kurti.

Dodao je da “ne postoji zamena teritorija  krvoprolićem”. Govoreći o kosovskom predsedniku Hašimu Tachiju, za koga je rekao da je imao tajne pregovore sa Vučićem, Kurti je dodao da veruje da se Tachijeva politička karijera privodi kraju. „Tachi je imao dve godine za svoju, tj. Vučićevu ideju o razmeni teritorija“, rekao je Kurti.

Kada je u pitanju nastavak dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, Kurti je rekao da će prioritet Kosova biti “razgovori o onome što je do sada realizovano od ranije dogovorenog”, ali je ponovio da je “dijalog sa Briselom o dijalogu sa Beogradom” bio potreban.

Srpska lista napada Kurtija nakon što je tražio izručenje zamenika njihovog šefa zbog ubistva

Zamenik šefa Srpske liste Igor Simić reagovao je na izjavu lidera Samoopredelenja, Albina Kurtija, koji je rekao da Beograd mora izručiti Kosovu Milanu Radojičiću, jednog od osumnjičenih za atentat na opozicionog političara kosovskih Srba, Olivera Ivanovića, u januaru 2018. Prema Srpskoj listi , ovom izjavom Kurti pokazuje svoje pravo lice.

„Antisrpska retorika se nastavlja u Prištini, čak i od onih koji žele da budu institucionalni lideri. Albin Kurti, bez ikakvih dokaza, optužuje Milana Radoičića i istovremeno se direktno meša u rad pravosuđa. U svojim ranijim izjavama rekao je da se političari ne bi trebali mešati u rad pravosuđa“, rekao je Simić u saopštenju za javnost. Rekao je da napadi Kurtija na zamenika njihovog šefa, Milana Radoičića, predstavljaju kršenje njegovog osnovnog prava, pretpostavke nevinosti.

Lider kosovskih Srba Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred kancelarija političke stranke. Državno tužilaštvo Kosova uhapsilo je četiri osobe za koje se sumnja da su umešane u ovaj napad. Među osumnjičenima je i zamenik šefa Srpske liste, Milan Radojičić, koji je izbegao u Srbiju i pod njenom je zaštitom./ibna