Kurti: Niko Srbiji neće oprostiti dugove

Kurti: Niko Srbiji neće oprostiti dugove

U intervjuu za Syri TV, lider kosovskog Samoopredelenja Albin Kurti, rekao je da nema nameru da počinje razgovore sa Srbijom pre nego što se u njoj održe parlamentarni izbori.

“PRe dve sedmice sam  se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD i razgovarali smo o tome. Nesporna je činjenica da je mir sa Srbijom neophodan zbog mira u regionu. Ali ja ne mogu obećati sporazum pre izbora u Srbiji. Predizborna kampanja u Srbiji počinje u Januaru. S kim da razgovaram? Oni imaju ultranacionalističku kampanju. Ja želim da imamo SAD kao stalnog saveznika ali ako hoćete da nešto bude dugoročno, ne treba žuriti,” rekao je Kurti.

Upitan šta bi bio voljan da ustupi u zamenu za sporazum sa Srbijom, Kurti je rekao da se slaže da sasluša dve stvari.

“Jedini zahtevi koje sam spreman da slušam su da li Srbija treba nešto od Kosova da uđe u EU. I da poboljša život građana Srbije. Želim da naglasim, ne želim plakanje Srbije zbog gubitka Kosova nego zbog patnji Albanaca. Oni kao počinioci nisu kažnjeni. Srbija zahteva srpske opštine. Nisam spreman da to slušam. Mogu dozvoliti da građani srpske nacionalnosti dobijaju medicinsku negu u Srbiji ali ne i njihovo pridruživanje”.

Na pitanje šta bi bilo kada bi međunarodna zajednica pozvala predsednika Kosova, Hashima Thacija, da pregovara sa Srbijom, Kurti je rekao da bi to bilo kršenje Ustava.

“Ustavni sud je odlučio da je premijer taj koji vodi pregovore sa Srbijom. Hashim Thaci vodi zemlju ali ne može da vodi spoljnu politiku.”

Kurti je rekao da će kao šef nove Vlade Kosova okupiti celi politički spektrum i sastaviti listu zahteva za Srbiju. Upitan da li će možda ova lilsta zahteva biti razlog za blokiranje pregovora, Kurti je rekao: ” Čak i da mučenici ustanu iz svojih grobova, ne bi Srbiji oprostili dugove, a ne mi koji smo živi. Veoma sam znatiželjan kakav će biti odgovor Srbije. Srbija je ubila 160 000 ne-Srba u ratovima. Ako je jedan Srbin ubio 1 000 Hrvata, Bošnjaka ili Albanaca, onda samo 160 ljudi treba da bude u srbijanskim zatvorima.”/ibna