Kurti: Saradnja Kosova i Albanije će ići do tačke koju naša nacija želi

Kurti: Saradnja Kosova i Albanije će ići do tačke koju naša nacija želi

“Dogovorili smo se da osnujemo međudržavni komitet sastavljen od ministara i poslanika”, izjavio je danas kosovski premijer Albin Kurti na zajedničkoj konferenciji za štampu sa albanskim premijerom Edijem Ramom, nakon razgovora u četiri oka.

Kurti je naglasio da “apsolutno želim započeti saradnju između Kosova i Albanije, koja se nikada nije dogodila”, dodajući da bi u trećoj deceniji 21. veka “trebalo da počne snažna saradnja Kosova i Albanije”.

„Puno hvala na gostoprimstvu i razgovorima koje smo vodili. Za srdačnu gostoljubivost i za konstruktivnu raspravu“, rekao je Kurti.

Kurti je naglasio da “u trećoj dekadi 21. veka imamo snažan princip saradnje Kosova i Albanije, što se nikada nije dogodilo između naše dve zemlje”.

„Kao takvi, Kosovo i Albanija su prioritet jedno drugom, jer nema problema koji čekaju sudska rešenja. Dogovorili smo se da osnujemo međudržavni odbor ministara i poslanika kako bi se 77 dosadašnjih sporazuma moglo implementirati, ali i dodati novi. Želim da povećam saradnju, koordinirajući je, produbljujući i proširujući je“, rekao je on.

Kurti je zahvalio Albaniji i albanskom narodu na velikodušnoj i bezrezervnoj podršci Kosovu tokom rata ali i u miru.

„Naročito želimo da sarađujemo na ekonomskom, obrazovnom, bezbednosnom i spoljnopolitičkom polju i verujem da su to područja u kojima imamo iste interese kao i naši demokratski zapadni saveznici. Verujem da ćemo dokazati da ćemo kao premijeri naše dve zemlje promovisati transnacionalnu saradnju u meri u kojoj naša nacija želi, ali još uvek nije videla da se to događa“, zaključio je Kurti./ibna